- Hälsa
Det är allmänt känt att alkohol skadar kroppens organ, men alkoholkonsumtion utgör en stor risk även för munhälsan. Särskilt problematiska kan syrliga och sockrade alkoholhaltiga drycker vara.
Mat och olika sorters drycker påverkar balansen och pH-värdet i munnen. Vissa produkter har dock en större påverkan än andra. De flesta alkoholhaltiga drycker har ett lågt pH-värde och de skadar därmed tändernas emalj.
Både rött och vitt vin innehåller flera sura ämnen. Även vanligt vitt vin fräter på emaljen. Vissa avstår från att dricka rött vin för att undvika missfärgningar på tänderna, men de höga halterna av syra tillsammans med ett lågt pH-värde gör inte vitt vin till ett mycket bättre alternativ. Ju surare en dryck är desto större frätning sker på tandemaljen.
Cider har också ett lågt pH-värde som därmed kan skapa erosionsskador. Då cider är en dryck med hög sockerhalt kan detta innebära att tänderna dessutom riskerar kariesangrepp.
Alkoholhaltiga drinkar innehåller ofta olika spritsorter. Dessa sänker i och för sig inte munnens pH-värde på samma sätt, men däremot brukar dessa blandas med exempelvis läskedrycker eller juicer, vilka istället innehåller både socker och sura ämnen som i sin tur kan skada emaljen. Öl ses som lindrigare mot tänderna än vin och cider, men även öl kan ha påverkan på munnens pH-värde.
Alkohol torkar dessutom ut munslemhinnan och har inverkan på spottkörtlarna, vilket innebär att salivutsöndringen försämras. Muntorrhet ökar risken för dålig andedräkt, tandlossning och karies. Även svampinfektioner och munsår kan vara resultat av en för torr mun. Saliven är nödvändig för en bra munhälsa och den fungerar som en skyddande barriär mot bakterier. Saliven neutraliserar även syror som annars kan orsaka plack och karies.
Vid en hög alkoholkonsumtion löper man större risk att utveckla cancer, inklusive munhålecancer. Oral cancer omfattar cancer i munnen, halsen och struphuvudet.
Vid metabolisering bryts etanol ner till acetaldehyd, vilken är en giftig kemikalie som kan skada människans DNA. Alkohol genererar kemiskt reaktiva molekyler som innehåller syre. Genom oxidationsprocessen kan dessa molekyler också skada vårt DNA. Alkohol minskar även kroppens förmåga att bryta ner och absorbera näringsämnen som kan vara förknippade med ökad cancerrisk.
Det finns även icke-alkoholhaltiga drycker som kan orsaka problematik för tänderna. Energidrycker, läsk och lightdrycker samt bärsaft och juicer är stora utmaningar för tänderna, eftersom de är syrliga och dessutom innehåller rikligt med socker och/eller sötningsmedel.