Det är allmänt känt att alkohol skadar kroppens organ, men alkoholkonsumtion utgör en stor risk även för munhälsan. Särskilt problematiska kan syrliga och sockrade alkoholhaltiga drycker vara.

Mat och olika sorters drycker påverkar balansen och pH-värdet i munnen. Vissa produkter har dock en större påverkan än andra. De flesta alkoholhaltiga drycker har ett lågt pH-värde och de skadar därmed tändernas emalj. 

Både rött och vitt vin innehåller flera sura ämnen. Även vanligt vitt vin fräter på emaljen. Vissa avstår från att dricka rött vin för att undvika missfärgningar på tänderna, men de höga halterna av syra tillsammans med ett lågt pH-värde gör inte vitt vin till ett mycket bättre alternativ. Ju surare en dryck är desto större frätning sker på tandemaljen.

Cider har också ett lågt pH-värde som därmed kan skapa erosionsskador. Då cider är en dryck med hög sockerhalt kan detta innebära att tänderna dessutom riskerar kariesangrepp.

Alkoholhaltiga drinkar innehåller ofta olika spritsorter. Dessa sänker i och för sig inte munnens pH-värde på samma sätt, men däremot brukar dessa blandas med exempelvis läskedrycker eller juicer, vilka istället innehåller både socker och sura ämnen som i sin tur kan skada emaljen. Öl ses som lindrigare mot tänderna än vin och cider, men även öl kan ha påverkan på munnens pH-värde. 

Alkohol torkar dessutom ut munslemhinnan och har inverkan på spottkörtlarna, vilket innebär att salivutsöndringen försämras. Muntorrhet ökar risken för dålig andedräkt, tandlossning och karies. Även svampinfektioner och munsår kan vara resultat av en för torr mun. Saliven är nödvändig för en bra munhälsa och den fungerar som en skyddande barriär mot bakterier. Saliven neutraliserar även syror som annars kan orsaka plack och karies.

Vid en hög alkoholkonsumtion löper man större risk att utveckla cancer, inklusive munhålecancer. Oral cancer omfattar cancer i munnen, halsen och struphuvudet.

Vid metabolisering bryts etanol ner till acetaldehyd, vilken är en giftig kemikalie som kan skada människans DNA. Alkohol genererar kemiskt reaktiva molekyler som innehåller syre. Genom oxidationsprocessen kan dessa molekyler också skada vårt DNA. Alkohol minskar även kroppens förmåga att bryta ner och absorbera näringsämnen som kan vara förknippade med ökad cancerrisk.

Det finns även icke-alkoholhaltiga drycker som kan orsaka problematik för tänderna. Energidrycker, läsk och lightdrycker samt bärsaft och juicer är stora utmaningar för tänderna, eftersom de är syrliga och dessutom innehåller rikligt med socker och/eller sötningsmedel.

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obundet och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där).
Medlemsavgiftsavier för 2025 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är partipolitiskt respektive religiöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet.
Förbundets bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Använd gärna QR-koden nedan. Man kan också ge bort ett medlemskap.

Man är även välkommen att donera till forskningsstiftelsen.
Forskningsstiftelsens bankgiro: 170-0285

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel: 08-428 92 42 
Vi öppnar igen den 7/1 - vardagar kl. 10-13.
Vid akuta ärenden, under helgfria vardagar 23/12-3/1, ring förbundsordförande Peter Söderlund på 070-461 22 47.
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)