- Hälsa

En intressant artikel i danska tandläkartidningen handlar om biverkningar av dentala material. Av artikeln framgår att få tandläkare har tillräckliga kunskaper inom området. Tyvärr är artikeln främst inriktad på problem i munslemhinnan trots att Tandhälsoförbundets medlemmar främst har problem i andra delar av kroppen.
Tandfyllningsmaterial är särskilt utsatta via tuggning, kemiska processer i munhålan liksom påverkan av mikroorganismer och enzymer. Det löses därför ut ämnen eller nanopartiklar som kan vara giftiga för kroppen och ge allergiska reaktioner.
I artikeln tas främst kontaktallergier upp, men allergiska reaktioner kan även uppstå i andra delar av kroppen än i munhålan, enligt Tf:s erfarenhet. Därtill finns ämnen som exempelvis titan som har benägenhet att påverka immunsystemet och därmed sätta igång reaktioner som påminner om allergier.
Typ I-allergier är lätta att upptäcka för de uppstår omedelbart efter att man utsatts för ämnet i fråga. Det kan handla om utslag, feber eller astmatiska besvär. I värsta fall kan anafylaktisk chock uppstå. Hos tandläkaren handlar det främst om latex, klorhexidin eller penicillin.
Typ IV-allergier är svårare att upptäcka då symtomen uppträder ett dygn eller mer efter att man utsatts för ämnet i fråga. Kontaktallergier kan uppstå av t ex metaller som kvicksilver, guld, kobolt och palladium eller av gummikemikalier. Kontaktallergierna uppträder intill fyllningen och kan likna lichen planus, bestå av rodnader, brännande känsla med mera.
Tandhälsoförbundets medlemmar upplever dock ofta mer generella symtom som extrem trötthet, utslag på kroppen och mycket annat. Tandläkare vana att behandla tandvårdsskadade anser att endast omkring 20 procent av besvären vid känslighet mot dentala material syns i munhålan. Merparten ger alltså mer generella symtom som uppträder i andra delar av kroppen.
Även andra orsaker än dentala material kan ge problem i munhålan- Exempelvis kan brist på vitamin B12 eller järn ge symtom med brännande känsla i tungan, vilket även kvicksilver från amalgam kan ge.
Uppträder besvären i samband med tandläkarbehandling är det rimligt att anta att besvären beror på dentala material. Det bästa är att ta bort materialet. Om besvären upphör var det med stor sannolikhet tandlagningsmaterialet som orsakade besvären.
Hos mycket känsliga individer är det klokt att låta patienten pröva materialet i munnen en tid för att se om symtom uppstår.