- Forskning
- Hälsa

Många av Tandhälsoförbundets medlemmar har allergier mot dentala material, mot smak- och färgämnen och mycket mera. Sådana allergier kan antingen manifesteras i munhålan eller ge symtom i övriga kroppen. Tandläkare är ofta dåligt insatta i sådana allergiska reaktioner och därför behöver man själv fundera över vad som kan orsaka besvär.
Forskning visar att det inte är ovanligt med allergier mot karvon som är ett mint-smakämne. Personer som är allergiska mot detta fick allvarliga besvär när de borstade tänderna med tandkräm som hade mintsmak och innehöll minst en procent karvon. Men även andra ämnen i tandkrämer som färg- och smakämnen kan orsaka allergiska reaktioner.
Allergier mot metaller i dentala material förekommer också och då handlar det ofta om kvicksilver, guld, palladium eller titan. En del allergier ger upphov till lokala besvär i form av lichenoida slemhinneförändringar (rodnader och vita strimmor), men symtom kan också uppträda på andra delar av kroppen.
Tandläkare är dåliga på att koppla munslemhinneförändringar eller andra symtom till tandlagningsmaterial, tandkrämer, tandborstar med mera. Förändringar i munslemhinnan anses ofta bero på autoimmuna reaktioner utan att tandläkaren först kontrollerat för allergier.
Därför måste du själv undersöka om eventuella lichenoida förändringar, rodnader eller blåsor i munhålan kan bero på eventuella allergier. Tandkrämer kan innehålla diverse smakämnen och färgämnen och i tandfyllningsmaterial kan finnas metaller med mera.
Utslag, lichen, extrem trötthet, magtarmproblem och smärta kan bero på allergier eller annan överkänslighet. Tandvården och den medicinska vården upptäcker sällan orsaken till sådana problem.
Den som misstänker att symtomen beror på allergier behöver därför själv pröva sig fram. Testa t.ex. tandkräm med bara kokosolja/annan olja och kanske bergssalt under en period och se vad som händer. Eventuellt kan tandlagningsmaterial behöva bytas ut.
Modern forskning visar vägen och i framtiden kan allergier komma att uppmärksammas betydligt mer än idag och bli en integrerad del av både tandvården och den medicinska vården. Se mer länkarna nedan.
Till artikel om allergi mot karvon i tandkräm i Vetenskap och Hälsa
Till den vetenskapliga artikeln från 2018
Till ytterligare en vetenskaplig artikel