- Hälsa
- Politik

Av Socialstyrelsens statistik framgår att allt färre vuxna personer går till tandläkaren. Antingen beror det på att folk har bättre tänder eller av sämre ekonomi. Statistiken bygger på det tandläkare rapporterar in till tandhälsoregistret, vilket innebär att de som aldrig går till tandläkaren inte finns med. Jämförelser görs mellan åren 2013 och 2022.
Andelen vuxna personer som besökte tandvården 2013 till 2022 var endast 60 procent. Något fler kvinnor och något färre män.
Ungefär 40 procent besöker alltså inte tandläkaren under en period på nio år. Det är en ganska stor grupp och frågan är om dessa var kariesfria eller om de inte ansåg sig ha råd att gå till tandläkaren. Socialstyrelsen ger i sin publikation inte svar på den frågan.
Om man ska tro statistiken har 90-åringar i genomsnitt 20 tänder kvar i käken och bland 70-åringar är siffran något högre. Det innebär att många även långt upp i åren har egna tänder att tugga med.
Det innebär också att äldre fortsatt har amalgamfyllningar i tänderna som frigör kvicksilver både till reningsverken, luften och tas upp i kroppen. Bra både för hälsan och miljön är om de som vill får byta sina amalgamfyllningar gratis.
Fortsatt finns socioekonomiska skillnader i tandhälsa och statistiken visar att personer med eftergymnasial utbildning i allmänhet har bättre tandhälsa. Statistiken visar också att de med sämre tandhälsa går oftare till tandläkaren än de som har en bra tandhälsa.
Statistiken gäller alltså bara de 60 procent som går till tandläkaren och hur övriga 40 procent har det beskrivs inte i denna rapport och därför kan man inte dra några större slutsatser från den.
Intressant är dock att allt fler har sina egna tänder kvar tills de avlider. De flesta har dock endast några få olagade tänder, vilket innebär att de kan ha amalgamfyllningar, andra fyllningsmaterial, kronor och broar. Ofta är de senare av metallkeramiska material, vilket kan påverka hälsan.
Därtill kommer att många har rotfyllda tänder som kan orsaka allvarliga symtom i takt med att immunförsvaret försämras. Implantat av titan ökar också hos den äldre befolkningen, vilka också påverkar immunförsvaret negativt.
I den mån äldre har andra metaller som guld, koboltkrom, titan och amalgam kan korrosion uppstå med galvaniska strömmar som följd. Det kan upplevas som mycket obehagligt och föranleder också läckage av metalljoner till omgivningen. Det senare kan orsaka förgiftning hos personer med nedsatt avgiftningsförmåga.
Till publikationen på Socialstyrelsens hemsida