- Hälsa
- Politik

EU-kommissionen har äntligen beslutat om förslag till förbud av amalgam från och med 1 januari 2025. Det är ett år senare än vad Tandhälsoförbundet (Tf) hade hoppats på, men vi är förstås ändå oerhört glada och stolta över att vi nu lyckats nå så här långt. Nu återstår beslut i EU-parlamentet och ministerrådet, men det blir närmast en formsak.
Enbart amalgam i tandvården har medfört att 40 ton kvicksilver årligen satts in i tänderna på folk i de europeiska länderna. I Sverige och Norge finns sedan 2009 förbud mot kvicksilver i tandvården. Därefter förbjöds användning av amalgam på barn, gravida och ammande kvinnor i EU år 2018. Nu kommer alltså ett totalförbud för amalgam och kvicksilver i tandvården från och med den 1 januari 2025 i hela den europeiska unionen.
Tandhälsoförbundet (Tf) har jobbat för ett förbud till 2024 och trodde att Sverige skulle kunna kröna sitt tidigare framgångsrika arbete med ett beslut under det svenska ordförandeskapet. Men så blev det alltså inte, våra svenska politiker och tjänstemän jobbade inte tillräckligt hårt med den här frågan.
Förbudet är alltså tänkt att träda i kraft den första januari 2025. Det omfattar förbud mot användning av amalgam i tandvården liksom förbud mot tillverkning och export av amalgam från ett EU-land. Detta är en mycket stor framgång för Tf:s och våra systerorganisationers arbete.
Parallellt revideras kvicksilverförordningen, vilken ska godkännas av Europaparlamentet och ministerrådet. Förutom amalgamförbud innehåller förordningen förbud mot tillverkning, export och import av ytterligare åtta kvicksilverhaltiga produkter däribland lampor, men här kommer det att gå lite långsammare med utfasning mellan 2026 och 2028 beroende på lamptyp.
EU-kommissionen konstaterar i sitt pressmeddelande att kvicksilver är en mycket giftig kemikalie som utgör ett hot mot människors hälsa och miljön. Vidare konstateras att exponering för höga halter av kvicksilver kan skada hjärnan, lungorna, njurarna och immunsystemet. Trots förbudet kommer amalgam finnas kvar i folks tänder i flera årtioenden framåt. Initiativ behövs för att skapa möjlighet till borttagning av gammalt amalgam i syfte att rädda folkhälsan.
Att amalgam nu äntligen avvecklas i EU:s olika länder kan vi till stor del tacka Minamatakonventionen för, som trädde i kraft 2017. Tf lyckades tillsammans med sina systerorganisationer i världen få in ett annex i Minamatakonventionen som handlade om amalgam.
Därefter har vi stenhårt lobbat för en utfasning av amalgam i EU. En avveckling till den 1 januari 2025 är verkligen en stor seger för vårt idoga arbete. Det femte mötet i partskonferensen för Minamatakonventionen om kvicksilver (COP-5) kommer att äga rum i Genève, Schweiz, den 30 oktober till den 3 november 2023.
Till EU-kommissionens pressrelease (engelska)