- Hälsa
- Politik

Många läkemedel är idag restnoterade, det gäller både läkemedel som skrivs ut på recept och läkemedel som används på sjukhusen i Sverige. Antalet restanmälda läkemedel ökade med 54 procent under 2022 jämfört med 2021 och problematiken har fortsatt öka ytterligare under det första halvåret av 2023.
Olika skäl anges till att restnoteringarna ökar i så stor omfattning. Det kopplas till omvärldsläget med oro, inflation och stigande energipriser, men även till problem i tillverkningen, brist på verksamt ämne eller en oväntat hög efterfrågan på läkemedlet.
Läkemedelsverket bedömer att en annan bidragande faktor är lagen om sanktionsavgift som trädde i kraft den 1 juli 2023. Denna nya lag innebär att Läkemedelsverket har möjlighet att ta ut en sanktionsavgift från de företag som inkommer med alltför sen restanmälan.
Ansvaret, enligt läkemedelslagen, när en restsituation uppstår eller förväntas uppstå, ligger hos det berörda läkemedelsföretaget. Läkemedelsföretaget, det vill säga innehavaren av godkännande för försäljning (marketing authorisation holder, MAH) eller dess ombud, skall informera sjukvård och apotek om restsituationen. Läkemedelsföretaget har även en skyldighet, likaså enligt läkemedelslagen, att göra en restanmälan till Läkemedelsverket.
Den 30 juni 2023 var andelen läkemedelsförpackningar med en pågående restsituation är 6,4 procent, vilket innebär att 1 022 förpackningar av totalt 15 804 marknadsförda förpackningar var restanmälda. Vid samma datum hade 1,4 procent, motsvarande 229 förpackningar, en kommande restsituation. Läkemedel för nervsystemet, mag-tarmkanalen och läkemedel mot infektioner är de grupper som har flest antal restanmälningar. Även analgetika (smärtstillande) finns bland de läkemedel som är restanmälda.
Läkemedelsverket har på sin hemsida en lista över vilka läkemedel som för tillfället är restanmälda. I de fall då läkemedlen som saknas inte går att byta mot ett annat med samma verksamma substanser, kan patienten behöva kontakta sjukvården för ett annat recept. I värsta fall finns inga likvärdiga alternativ och då kan patienten stå utan nödvändig medicin.
Läkemedel kan ibland vara slut på ett enskilt apotek och det behöver då inte betyda att det är restanmält. På fass.se finns det möjligheter att se om ett visst apotek har det läkemedel man är ute efter i sitt lager. Ett så kallat ”särskilt läkemedel” kan man dock inte se lagerstatusen på. I dessa fall får man kontakta de olika apoteken själv för att få information om de har läkemedlet i sina lager.
Länkar till mer information:
Brist på läkemedel hotar patientsäkerheten - SVT
Restsituationer - Läkemedelsverket
Statistik om restsituationer - Läkemedelsverket
Lagerstatus - Informationsfilm på FASS