- Forskning
- Hälsa
En studie från Karolinska institutet visar att antidepressiva läkemedel kan kopplas till en snabbare försämring av kognitiv förmåga hos personer med demens. Samtidigt tycks vissa mediciner dock vara mindre skadliga än andra.
Antidepressiva läkemedel används ofta för att lindra symptom som depression, oro, aggressivitet och sömnstörningar hos patienter med demens. En observationsstudie visar dock att dessa personer, och som behandlas med antidepressiva läkemedel, upplever en snabbare kognitiv försämring. Detta i jämförelse med patienter som inte får den här behandlingen.
Studien baseras på en analys av registerdata från över 18 000 patienter med demens. Av dessa behandlades 23 procent med antidepressiva läkemedel.
Patienternas kognitiva utveckling över tid, har följts av vid Karolinska institutet och Sahlgrenska universitetssjukhuset. Av studien framkommer att det finns en koppling mellan antidepressiva läkemedel och kognitiv försämring. I dagsläget går det dessvärre inte att fastställa om det beror på själva läkemedlen eller på de depressiva symtomen.
Forskarna vill nu gå vidare och undersöka om vissa patientgrupper, exempelvis personer med specifika demenstyper eller biomarkörer, svarar bättre eller sämre på olika antidepressiva läkemedel.
Studien pekar även på skillnader mellan olika läkemedel. SSRI-preparatet escitalopram var kopplat till snabbast kognitiv försämring, följt av citalopram och sertralin. Mirtazapin, som har en annan verkningsmekanism, hade mindre negativ kognitiv påverkan än escitalopram.
Under studiens gång registrerades totalt 11 912 förskrivningar av antidepressiva läkemedel. SSRI-preparat (selektiva serotoninåterupptagshämmare), stod för 65 procent. Studien bygger på data från Svenska demensregistret.