- Hälsa
Inflammationer inuti käkbenet syns inte på vanlig röntgen, men kan ställa till med många kroniska sjukdomar. Anledningen är att inflammerad vävnad utsöndrar signalsubstanser som triggar delar av immunförsvaret och man kan få kroniska inflammationer även i andra delar av kroppen. Det finns forskning som tyder på att sådana inflammationer kan orsaka kroniska sjukdomar som reumatism, trigeminusneuralgi med mera.
Swiss dental solution har gjort en kort filmad introduktion till vad inflammationer i käkbenet betyder för hälsan. Professor Etienne Schnurr berättar om riskerna med hålrum inuti käkbenet som är fyllda med fettrik substans och som producerar stora mängder av kemokinen RANTES. I normala fall produceras RANTES i början av en akut skada för att berätta för kroppen att det är fara på färde och att immunsystemet måste mobiliseras. Vanligen går RANTES-produktionen fort ner till mer normala nivåer, men om man t.ex. har inflammationer inuti käkbenets hålrum så fortsätter RANTES att produceras i alltför höga halter. Levfrisk i Södertälje kan ta RANTES-prover vid förfrågan.
Med vanlig röntgen, berättar professor Schnurr, kan man inte se de här hålrummen och inflammationerna. Anledningen är att käkbenets ytskikt är så väldigt hårt och tätt att röntgenstrålarna inte tränger igenom. Men med CBCT-röntgen eller CaviTAU (som vi tidigare skrivit om på hemsidan) kan man se dessa mjuka fettrika hålrum. Det går också att ta biopsier, det vill säga skära ut en bit av käkbenet, för att analysera hur det ser ut. Analys av käkbenet med CaviTAU görs med ultraljud och är helt oskadligt och ger dessutom en säkrare analys än CBCT.
CaviTAU har funnits flera år och Tandhälsoförbundet har uppmärksammat den, bland annat genom att bjuda hit tandläkaren Johann Lechner, som varit den drivande kraften vid utvecklandet av denna apparat. Ingen tandläkare i Sverige har dock införskaffat en CaviTAU, inte ens på de välrenommerade käkkirurgiklinikerna finns en sådan. En anledning är att svenska tandläkare och käkkirurger inte förstår riskerna med inflammationer inuti käkbenet. Till patienterna säger de ofta att kroppen tar hand om detta, men så är det inte. Det har flera av våra medlemmar fått erfara.
Titta på den korta informationen på några minuter från Swiss dental solution via länken nedan Eller titta på den långa föreläsningen som hölls av Johann Lechner i Stockholm via den andra länken.
Det är sedan några år svårt eller faktiskt omöjligt att få behandling i Sverige, men det går bra i andra Europeiska länder. Kontakta Tandhälsoförbundet för mer information.