- Forskning
- Hälsa
Flera orsaker till ökad kariesrisk kan förebyggas. Viktigt är bra näringsstatus, att man inte äter socker alltför ofta och att mamman under graviditeten hade en bra näringsstatus då fostrets tandanlag utvecklades. Det behövs ett samspel mellan tandvård och barnhälsovård för att minska risken för karies.
Karies har många olika orsaker, men kan alltså förebyggas relativt enkelt. Alltför mycket socker i maten är ofta orsaken, men det handlar också om kroppens näringsstatus och salivens möjlighet att remineralisera tänderna.
Vid all förtäring av livsmedel försuras saliven och det handlar mycket om socker och kolhydrater vars nedbrytning påbörjas i munhålan. Tändernas emalj utsöndrar kalcium och fosfater för att neutralisera surheten, men så snart man ätit färdigt ska salivens innehåll av mineraler se till att det mikroskopiska hålet i emaljen lagas. Det vill säga saliven binder hydroxiapatit till själva emaljen som därmed "lagas".
Viktigt är förstås att inte äta alltför mycket socker, eftersom socker försurar. Men väsentligt är också salivens innehåll av mineraler och fettlösliga vitaminer. Det senare har också i allra högsta grad med kosten att göra. Man ska inte heller äta alltför ofta för då hinner emaljen inte med att laga sig själv.
Om man äter mindre än 15-20 kg socker per år är risken för karies liten. Många svenskar äter dock betydligt mer socker och i många livsmedel som t ex yoghurt och frukostflingor finns socker tillsatt och det är inte alla medvetna om. Bra är alltså att kontrollera sockret i maten.
Viktigt är också att man stimulerar salivutsöndringen, eftersom saliven skyddar tänderna. Bra är att äta mat som kräver att man tuggar ordentligt och även sockerfria tuggummin kan vara bra att tugga på någon gång under dagen. Att känna lukten av nylagad mat är också viktigt för salivbildningen och utsöndring av viktiga enzymer för nedbrytning av maten.
En kost rik på färska grönsaker är bra. Fullkornsprodukter kan vara OK, men då krävs att de är blötlagda för att minska fytinsyran, som annars binder mineraler och gör dem otillgängliga för kroppen. Fettar och proteiner är också viktigt för att skapa en bra näringsstatus. Kosttillskott kan behövas.
Även under graviditeten påverkas barnets tänder. Gravida behöver därför se till att äta ordentligt och vid behov ta kosttillskott. Särskilt tillskott av D-vitamin har stor betydelse för tandutvecklingen under graviditeten, men även andra vitaminer och mineraler är viktiga. Angeläget är också att barnet under sina första levnadsår får bra kost. Då läggs grunden till bra matvanor även i vuxenlivet.
Felaktiga kostvanor kan leda till undernäring som i sin tur påverkar tandhälsan. Färska och näringsrika livsmedel är viktigt och hel- och halvfabrikat bör undvikas. Kontrollera också om eventuella sockertillsatser finns t.ex. i välling, frukostflingor och drycker. Väsentligt är också munflorans sammansättning och i det fallet kan fermenterade grönsaker vara bra att tillföra. Många barn tycker om syrade grönsaker.
Önskvärt är att tvärvetenskapliga team av tandläkare, läkare, sjuksköterskor och dietister finns som kan ge råd till blivande mödrar, till föräldrar under småbarnsåren och senare under tonåren. Munhälsan är viktig inte bara för tänderna utan också för uppkomst av sjukdomar i andra delar av kroppen. Alla inom vården behöver därför kunskap om tänder och tandhälsa för att bättre kunna hjälpa sina patienter.
Till forskningsartikel om vikten av kosten och att minska sockerkonsumtionen