- Dentala material
- Forskning
- Hälsa
Barn med autism har ofta höga halter metaller och ibland pyrroler i urinen. Orsaken kan vara kvicksilver från moderns amalgamfyllningar, men även andra källor till metaller som exempelvis kopparrör i försurade områden finns bland misstänka orsaker. Samtidigt med höga metallhalter har forskare uppmätt vissa näringsbrister särskilt avseende zink och magnesium. Kosttillskott och försiktig avgiftning kan därför hjälpa många med autism.
Autism är en allvarlig och handikappande sjukdom, men troligen går det i flertalet fall att hindra symtomen att uppstå. Autism diagnostiseras i förskoleålder och i vissa fall har föräldrar kunnat identifiera insättandet av amalgamfyllningar (se HET-projektet rapport 2/2006) eller vaccinationer som orsak till de autistiska symtomen. Sannolikt är dock orsakssambanden mer komplicerade än så.
Forskaren Eleonore Blaurock-Busch, som tidigare var chef för laboratoriet Micro Trace Minerals i Tyskland, har en nu vuxen dotter som fick autistiska symtom efter första spädbarnsvaccinationen. Föräldrarna hade dock tillräckliga kunskaper för att kunna hjälpa henne med avgiftning. Dottern fick aldrig någon autism-diagnos och är nu chef för laboratoriet som hennes mamma startade.
Blaurock-Busch redovisar forskning som funnit höga halter koppar, mangan och olika tungmetaller som kvicksilver och bly hos autistiska barn. Samtidigt har barnen haft brist på magnesium och zink. Genom att ge bristämnena som kosttillskott har mångas hälsa förbättrats.
Forskning om avgiftning med DMSA har visat goda resultat med relativt få biverkningar. Blaurock-Busch anser dock att även kosttillskott kan användas för en långsam och mer naturlig avgiftning. Hon förordar tillskott av aminosyrorna cystein och metionin som innehåller mycket svavel, B-vitaminkomplex och särskilt vitamin B6 och vitamin B12, E-vitamin och selen liksom magnesium och zink. Samtidigt måste kosten läggas om för att minska andelen socker och kolhydrater och ta bort olika tillsatser som annars stör kroppens biokemi.
Läs mer via denna länk. (engelska).
Och denna länk.
Till Hetprojektet rapport nr 2/2006.