- Forskning
- Hälsa
Forskare vid Göteborgs universitet har undersökt hur det stod till med tandhälsan under vikingatiden. Studien ger nya kunskaper om vikingarnas munhälsa, och den ger indikationer om att tänderna varit viktiga i dåtida kultur.
I studien undersöktes 3 293 tänder hos sammanlagt 171 individer ur den vikingatida befolkningen i orten Varnhem i Västergötland. Varnhem är känt för omfattande utgrävningar av vikinga- och medeltida miljöer, inklusive gravar där skelett och tänder bevarats väl i markförhållanden som varit gynnsamma.
I studien arbetade forskningsteamet på institutionen för odontologi vid Göteborgs universitet tillsammans med en osteolog från Västergötlands museum. Samtliga undersökningar gjordes i Göteborg, dit man transporterade skallar och tänder.
Kliniska undersökningar av tänderna gjordes med tandläkarverktyg under starkt ljus. Forskarna genomförde även röntgenundersökningar med samma teknik som används inom modern tandvård, det vill säga där patienten biter ihop med en liten fyrkantig bildplatta i munnen.
Resultaten visar att 49 procent av vikingabefolkningen hade en eller flera kariesskador. Barn med mjölktänder, eller både mjölk- och vuxentänder, var helt fria från karies. Av de vuxnas tänder var 13 procent kariesangripna, ofta vid rötterna.
Av fynden som gjorts framgår att det var vanligt med karies, tandinfektioner och tandvärk hos vikingabefolkningen i Varnhem. Studien visar dock även exempel på olika försök att ta hand om tänderna.
– Det fanns flera tecken på att vikingarna hade modifierat sina tänder, bland annat fanns spår efter användning av tandstickor, slipning av framtänder och även tandbehandling av tänder med infektioner, säger Carolina Bertilsson som är tandläkare och biträdande forskare, samt studiens förstanamn och korresponderande författare.
Ett intressant tecken på mer avancerade ingrepp var kindtänderna med filade hål, från tandkronan och in i pulpan. Dessa hål var troligen gjorda för att lätta på trycket och därmed dämpa svår tandvärk till följd av infektion. Den vikingatida tandläkarkonsten har troligen varit mer sofistikerad än man tidigare trott.