Bakterier kan bli angripna av virus, men de ger inte upp utan kamp. Forskare vid Umeå universitet har nu visat att speciella gener i bakterier kan blockera virusets förmåga att föröka sig och sprida infektion. Dessvärre kan samma försvarsmekanism också bidra till utvecklingen av antibiotikaresistens.

Staphylococcus aureus (gula stafylokocker) är en vanligt förekommande bakterie som inte behöver vara farlig, men vid lunginflammation eller septisk chock kan den dock vara dödlig.

Vissa av dessa bakterier har blivit multiresistenta mot antibiotika. Detta gör dem till ett stort hot mot folkhälsan. I vissa länder är en fjärdedel av de gula stafylokockerna multiresistenta. I Sverige är andelen, än så länge, cirka en procent.

Forskare vid Umeå universitet har, i en studie, undersökt bakterien för att bättre förstå mekanismerna bakom resistensen.

Bakterierna är själva sårbara för en typ av virus som heter bakteriofager, även kallade fager. Bakterier och bakteriofager har under tidens förlopp genomgått en kapprustning, där bakteriofager infekterar bakterier vilka sedan utvecklar nya försvar för att motstå attackerna.

– En möjlighet att bekämpa antibiotikaresistens kan vara att man använder virus för att slå ihjäl bakterier, men vilka system bakterier använder för att försvara sig mot virus har varit okänt. Att förstå det systemet öppnar upp för forskning om hur vi kan bryta ner försvaret så att allvarliga infektionssjukdomar kan behandlas också i framtiden, säger Ignacio Mir-Sanchis, forskare vid Umeå universitet, i ett pressmeddelande.

En stor mängd av bakteriernas försvar finns i en del av deras arvsmassa som enkelt kan överföras bakterier sinsemellan. Denna del, som man kallar mobilomet, kan ge bakterierna nya egenskaper.

Harmlösa bakterier kan därigenom bli farliga eftersom mobilomet ofta innehåller gener för att producera toxiner, det vill säga giftiga ämnen, men även skapa antibiotikaresistens.

Med hjälp av kryoelektronmikroskop har forskargruppen identifierat specifika gener i Staphylococcus aureus mobilom som ger immunitet mot bakteriofager. Dessa gener stör bakteriofagernas förmåga att spridas och gör det svårare för dem att föröka sig. Därmed blockeras bakteriofagens förmåga att infektera fler bakterier.

– Upptäckten av den här processen kan bli en dörröppnare för att förstå flera aspekter av hur bakterier orsakar sjukdomar. Vi förstår nu bättre hur resistenta bakterier försvarar sig mot virus. Eftersom dessa uppsättningar av gener också kodar för toxiner och antibiotikaresistensgener, kan det visa sig att detta är en viktig pusselbit i kampen mot antibiotikaresistens, berättar Ignacio Mir-Sanchis.

Till artikeln på Medicinsk Access

Till den vetenskapliga artikeln på nature.com

Tandborsten kan vimla av virus (tf.nu)

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obundet och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där).
Medlemsavgiftsavier för 2025 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är partipolitiskt respektive religiöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet.
Förbundets bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Använd gärna QR-koden nedan. Man kan också ge bort ett medlemskap.

Du kan också donera till Tandhälsoförbundets forskningsstiftelse.
Bankgiro: 170-0285 eller Swish 1230285486. Se mer här

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel: 08-428 92 42 
Telefontid: vardagar kl. 10-13
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)