En ny avhandling visar att de barn och unga som placerats i familjehem, stödboende eller HVB-hem har sämre tandhälsa och får mindre tandvård än andra i denna åldersgrupp.

Drygt 26 000 barn och ungdomar placeras varje år i så kallad samhällsvård. Det är välkänt att de har mer hälsoproblem än andra barn. Antalet självmord är också fler, vilket är mycket oroväckande och ytterst beklagansvärt.

Tita Kirkinen är doktorand vid Odontologiska fakulteten vid Malmö universitet och hon arbetar även som specialisttandläkare i barn- och ungdomstandvård på Folktandvården Värmland. När Tita Kirkinen påbörjade sina doktorandstudier fanns det enbart lokala kartläggningar av barnens tandhälsa. Hon kände då att hon ville ta ett större grepp på frågan.

Gruppen av barn i samhällsvård är väldigt sårbar, dessutom flyttar de ofta vilket gör att regionerna ofta inte har kännedom var de bor och därmed kallas de inte till tandvården. I undersökningen som gjorts fanns till exempel ett barn som under sammanlagt ett års placeringstid hade tolv olika adresser.

I sin avhandling har Tita Kirkinen bland annat undersökt hur tandhälsan respektive tillgången till tandvård ser ut för placerade barn. Drygt 59 000 barn som placerats under åren 2010–2018 jämfördes med en fem gånger så stor kontrollgrupp i en av hennes delstudier.

I undersökningen finns även närmare studier på tandhälsan hos unga vuxna som någon gång varit placerade under sin barndom. Tita Kirkinen har utfört en systematisk översikt av vilka olika organisationsmodeller som finns för att säkerställa att den här gruppen får hälso- och sjukvård samt tandvård. En av slutsatserna som framgick är att placerade barn har sämre tandhälsa och får mindre tandvård än andra barn. De har fler utdragna tänder, fler akutbesök och mer karies, säger hon.

Tyvärr är detta inte nog, då problemen ofta fortsätter i vuxen ålder. De unga vuxna som ingick i studien hade också sämre tandhälsa och fler utdragna tänder än kontrollgruppen. Det fanns nästan inga skillnader mellan de som varit placerade större delen av sin barndom jämfört med de som varit placerade kortare tid. Detta är anmärkningsvärt eftersom samhället har haft ansvar för deras hälsa.

År 2017 skedde en ändring i lagstiftningen så att alla placerade barn skall bli erbjudna en hälsoundersökning, inklusive en tandundersökning. Enligt rutinen skall socialtjänsten meddela regionerna om placeringen, som i sin tur skall erbjuda barnen undersökningarna.

Enligt avhandlingen behövs bättre fungerande rutiner vilka gör det möjligt att säkerställa att placerade barn får tandvård på samma premisser som andra barn. Studierna visar också att det saknas tillräckliga kunskaper kring vilken organisatorisk modell som kan möjliggöra just detta.

– Just nu når vi inte upp till kraven i lagen om FN:s barnkonvention. Placerade barn får inte samma möjlighet till hälsa som andra barn. Vi behöver en bättre samverkan mellan socialtjänst, sjukvård och tandvård, och helst en dedikerad socialsekreterare som är spindeln i nätet för det enskilda barnet, säger Tita Kirkinen.

Länk till mer information om doktorsavhandlingen (Malmö Universitet)

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obundet och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där).
Medlemsavgiftsavier för 2025 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är partipolitiskt respektive religiöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet.
Förbundets bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Använd gärna QR-koden nedan. Man kan också ge bort ett medlemskap.

Du kan också donera till Tandhälsoförbundets forskningsstiftelse.
Bankgiro: 170-0285 eller Swish 1230285486. Se mer här

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel: 08-428 92 42 
Telefontid: vardagar kl. 10-13
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)