- Hälsa

Barns skärmtid har kommit upp som en risk för störningar i hjärnans utveckling. Barnläkare har länge ansett att barn under två år inte alls ska titta på läsplatta eller mobil och nu kommer ytterligare forskning som visar risker med för mycket skärmtid och bland annat handlar det om direkt påverkan på hjärnan.
Det finns farhågor om att mobiler, läsplattor och datorer vid för mycket skärmtid orsakar försämrad språkutveckling, koncentrationssvårigheter (ADHD), störd nattsömn, otålighet, impulsivitet, utåtagerande beteende, empatistörningar, sämre kunskapsresultat och så vidare. Om detta skriver barnläkaren Hugo Lagercrantz i gårdagens DN.
Vidare berättar han att barn som växer upp i hem med många böcker och högläsning etablerar bättre nervförbindelser mellan hjärnans språkcentrum och pannloben, än de som mest tittat på skärm. Det innebär att funktioner för planering kan försämras. Ytterligare ett centrum i hjärnans tinninglob påverkas hos barn som lärt sig skriva, vilket kan göra att omorganisering av hjärnans nätverk inte sker så som det ska.
Själva skärmtittandet påverkar alltså utvecklingen av hjärnan. Frågan är om också direkt påverkan av apparaternas elektromagnetiska fält har effekt på hjärnan och kanske skyndar på en negativ utveckling. Mer forskning om det senare vore intressant. Detsamma gäller om genetiska faktorer påverkar som kan orsaka ökad känsligheten hos den enskilda individen. Läs mer via länkarna nedan.
Till debattartikeln (10/2) i DN av Hugo Lagercranz
Till inslag i SVT om barns skärmtid