- Forskning
- Hälsa
Cayennepeppar är en smakrik krydda och den ger hetta samt färg till olika maträtter. Kryddan är dessutom bra för hälsan, med positiva effekter gällande hjärta, smärta och magen.
Cayennepeppar är faktiskt inte en typ av peppar. Det är en chilifrukt vilken tillhör capsicumsläktet, dit även habaneros, jalapeño och vanliga paprikor hör. Den mest hälsosamma ingrediensen i kryddan är capsaicin (även känd som kapsaicin). Den innehåller dessutom många vitaminer och mineraler som påverkar viktiga funktioner i kroppen positivt.
De små chilifrukterna kommer från en flerårig låg buske som har sitt ursprung i Sydamerika och deras styrka mäts i så kallade scoville-enheter. Scovilleskalan, utvecklades 1912 och den baseras på hur mycket en chili måste spädas i sockervatten innan det slutar brinna i munnen när man dricker vätskan. Poängskalan, som förkortas till SHU, står för Scoville Heat Units.
Capsaicin är ämnet som är känt för att ha en förmåga att vidga kroppens blodkärl. På så sätt får det fart på blodcirkulationen, som gör att både syre och näringsämnen når cellerna mer effektivt. En fördelaktig effekt av detta är att blodtrycket kan sänkas och potentiellt minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar.
De två professorerna David Julius och Ardem Patapoutian fick år 2021 Nobelpris för sina upptäckter av receptorer för temperatur och beröring. David Julius använde bland annat capsaicin från chilipeppar för att identifiera en sensor i nervändar på huden som svarar på hetta. När receptorn hittades insåg han också att samma receptor svarar på värme.
Forskningen visar hur celler känner av beröring och tryck. Det gäller både i huden och i de inre organen, samt hur det fungerar på molekylnivå, med en helt ny klass av sensorer. Pristagarna och Nobelförsamlingen anser att dessa upptäckter kan få betydelse för behandling av kronisk smärta. Vid detta tillstånd är sensorerna för tryck och temperatur överkänsliga. Capsaicin finns redan idag i flera smärtlindrande geléer och salvor, samt vissa värktabletter.
Det finns viss forskning som påvisar att cayennepeppar kan öka ämnesomsättningen och därmed bränna mer kalorier. Att ha cayennepeppar i kökets kryddhylla är därför ganska populärt. En del av förbränningen kan man koppla till den ökade kroppsvärmen då man får i sig kryddan. Värmeprocessen kallas termogene och står för 8 till 10 procent av den totala förbränningen.
Det skulle behövas många chilifrukter om dagen för att gå ner i vikt. Däremot skulle det kunna vara så att man äter mindre om maten är riktigt starkt kryddad. På så sätt får man i sig färre kalorier som kan göra skillnad på vikten på sikt.
Man har upptäckt att magen börjar producera mer magsaft när man äter cayennepeppar, eller andra chilifrukter, och det kan förbättra matsmältningen och förhindra exempelvis förstoppning samt öka kroppens förmåga att ta upp näring.
Det finns ingenting som, till hundra procent, kan garantera en vintersäsong fri från förkylningar och kräksjukor. Men, att äta hälsosamt och varierat skyddar kroppen mot angrepp av virus och bakterier. Cayennepeppar innehåller höga halter av antioxidanter och vitamin A samt vitamin C. Den är därför riktigt bra för vårt immunförsvar.
Den vanliga västerländska kosten innehåller många livsmedel som på lång sikt kan utlösa mikroinflammationer. Några exempel på sådan kost är snabba kolhydrater, mättat fett och kost med lite eller inga fibrer. Som ett resultat främjar en ständigt pågående inflammation i kroppen utvecklingen av olika sjukdomar, inklusive hjärt- och kärlsjukdomar. Även Alzheimers och cancer har kopplats till inflammation.
Man har sett att capsaicin verkar mot inflammation. Detta genom att förändra sammansättningen av tarmbakterierna. Cayennepeppar kan faktiskt göra oss mer skärpta och fokuserade, eftersom den stimulerar produktionen av signalsubstanserna dopamin och noradrenalin i hjärnan.
Med cayennepeppar kan man krydda till sig goda förutsättningar inför vintersäsongen då många blir trötta och tappar fokus. För den som inte gillar den starka smaken av cayennepeppar finns det kapslar som man kan ta i stället.