- Forskning
- Hälsa
Den som redan har försämrad tandhälsa kan förbättra den både genom att förbättra kosten, se till att kroppen är basisk och ta tillskott av mineraler och vitaminer samt helst också algen Ascophyllum nodosum. Algens goda effekter på tandhälsan upptäcktes av tandläkare Sune Vikner. Han initierade också försäljning av algen som kosttillskott med namnet Plack Off. På människor blev det ingen försäljningssuccé, men desto bättre köpkraft fanns hos hundägare.
Forskning visar att Ascophyllum nodosum har mycket positiv effekt på tandhälsan genom att minska plack på tänderna. Även tandköttet förbättras. Att algens goda effekt attraherar hundägare beror helt enkelt på att hundar ofta har dålig andedräkt till följd av bakterier med mera på tänder och i tandkött. Det gillar inte husse och matte och därför köper de gärna algen till sina husdjur.
Nu finns en del forskning just på hundar som visar algens goda effekt på tandhälsan. Bland annat fann forskarna att bäst effekt hade algen i pulverform.
Ingen forskningsartikel på människor har gjorts sedan 2015. Studien som då publicerades gav ett mycket bra resultat. Plack, tandsten och blödning i tandköttet minskade och man fick en systematiskt bättre tandhälsa. Mer intresse för denna alg behövs inom forskarvärlden och bland tandläkare. Till dess vi vet mer är algen ändå värd att pröva, den är inte skadlig och får man effekt efter någon månad så vill man med all säkerhet fortsätta.
Det är alltså oklart varför just denna alg ger så god effekt. Forskarna tror att det handlar om algens näringsinnehåll med vitaminer, mineraler och antioxidanter. Märkligt är att inte fler med dålig tandhälsa testar algen, men kanske beror det på att den främst marknadsförs till hundägare. Den säljs dock till människor i kapselform via hälsokostaffärer/näthandel, men är då relativt dyr. Algen säljs även till hästar och man kan då köpa större mängder för en relativt billig penning.