- Hälsa

Bakterier i blodet eller sepsis drabbar kring 50 000 personer om året visar forskning vid Karolinska institutet. Munhålan är full av bakterier och det är inte ovanligt att bakterier sprids därifrån eller från rotfyllda tänder till blodet t.ex. via sprickor i tandköttet. De allra flesta får inte sepsis av sina munhålebakterier, men hos dem som gör det upptäcks inte alltid orsaken.
Största delen av huvud- och halsinfektionerna kommer från munhålan. Väl inne i blodet kan dessa infektioner sprida sig till luftvägar, hjärtat och flera organ. I värsta fall kan det leda till sepsis som innebär att kroppens olika organ stängs ner och slutligen kan kroppen sluta fungera med döden som följd.
I sjukvården anses det svårt att upptäcka orsakerna till sepsis, men all vårdpersonal vet att har en person sepsis är det bråttom med rätt behandling annars kan patienten avlida. Antibiotika sätts alltid in, men ibland räcker inte det om blodet fortsätter att tillföras bakterier.
I munhålan kan bakterier från t.ex. tandköttet eller rotfyllda tänder spridas till blodbanorna. Därför är det viktigt att minska riskerna för tandköttsinfektioner och karies, men om sepsis uppstår är det viktigt att läkaren undersöker munhålan och åtgärdar eventuella infektioner där.
Rotfyllda tänder innehåller alltid bakterier även om rotfyllningen är bra gjord. Rotfyllda tänder ska därför alltid extraheras vid sepsis. Även om det inte är den primära orsaken så finns där bakterier som kan påskynda det redan kritiska förloppet. Detsamma gäller tänder med djupa tandköttsfickor där mängder av bakterier finns samlade.
Skadliga bakterier som är aktiva vid sepsis och som återfinns i munhålan är bland annat Streptococcus viridans och Streptococcus faesialis och även Prevotellaarter kan finnas.
Till forskningsartikel som beskriver sepsis, diagnostisering med mera. (2023) (engelska)
Till pressmeddelande från Karolinska institutet angående sepsis
Till forskningsartikel om behandling av sepsis med odontogent ursprung (engelska)