Att exponeras för bly kan få allvarliga konsekvenser för hälsan, det gäller särskilt för nervsystemet, njurarna, hjärta och kärl. Blyhalten i blodet hos befolkningen har i och för sig sjunkit på senare år, men halterna behöver bli ännu lägre.

Tungmetallen bly är skadlig för hela kroppen, men den verkar ha störst effekt på nervsystemet. Bly påverkar den neurologiska utvecklingen hos foster och barn, vilket kan leda till lägre IQ. Detta gäller även vid exponering för låga halter. Bly gör allra störst skada på växande foster. Studier tyder också på en koppling mellan blyexponering och ADHD, allt enligt en artikel på Funmeds hemsida.

Hos vuxna människor kan bly kopplas till bland annat neurologiska sjukdomar och hjärt-kärlproblem såsom högt blodtryck samt njursjukdom.

Blyhalten i blodet hos svenska barn har sjunkit sedan 1970-talet, framför allt tack vare att mängden bly i bensinen har minskat. År 1978 var medelvärdet hos en grupp barn 60 mcg/l och 2007 hade nivån sjunkit till 13 mcg/l. En undersökning från Livsmedelsverket 2016–2017 visade att medelvärdet hos ungdomar nu var nere på 7,3 mcg/l. Trots det låg 13 procent av deltagarna ändå över 12 mcg/l, som är Efsas referensvärde för påverkan på IQ.

Bly ansamlas i skelettet, hjärnan, levern och njurarna. Hos vuxna finns 94 procent av allt bly i kroppen i benvävnad. Där kan det lagras i årtionden. Frisättningen av bly från skelettet ökar med stigande ålder och vid fysiologisk stress, vissa sjukdomar, graviditet, amning, klimakteriet samt kalciumbrist.

Dagens främsta källor till bly är mat och vatten, särskilt mat som många äter ofta, till exempel grönsaker och spannmål. Hos barn kan dessutom exponering för damm och jord vara en betydande källa.

Viltkött som har skjutits med blyhagel och det så kallade smöret hos kräftor, krabbor och hummer kan innehålla höga halter av bly. Bly kan även lösas ut från gamla metallkärl och viss utländsk keramik.

Vattenkranar av mässing kan också utsöndra bly, och om vattnet blir stående i blandaren kan bly ansamlas. Det är därför viktigt att spola igenom kranen på morgonen eller om man inte har använt den på ett tag.

Det är viktigt att fortsätta minska exponeringen för bly då denna är ett stort hot mot folkhälsan. Genom att analysera nivån av bly i blodet och identifiera tänkbara källor kan negativa hälsoeffekter mildras eller förebyggas. Detta är särskilt viktigt för gravida och barn.

Till artikeln på Funmed

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obundet och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där). Medlemsavgift för 2025 (225 kr) skickas ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är partipolitiskt respektive religiöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet eller forskningsstiftelsen.
Förbundets bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Man kan även ge bort ett medlemskap.
Forskningsstiftelsens bankgiro: 170-0285

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel: 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)