- Forskning
- Hälsa
Tusentals barn och ungdomar får varje år sina mandlar eller polyper borttagna. Detta för att underlätta andningen och undvika återkommande infektioner. Forskare från universitetet i Nanning påpekar dock att en sådan rutinoperation kan leda till dolda biverkningar senare i livet.
Mandlar och polyper finns i den övre delen av halsen. Båda dessa fungerar som delar av immunsystemet genom att avlägsna bakterier och producera antikroppar.
En ny studie har genomförts, i vilken forskare har tittat närmare på de långsiktiga effekterna av att få mandlar respektive polyper bortopererade. Biverkningarna har visats sig kunna vara i mer än 20 år.
Under en 35-års-period analyserade forskarna hälsodata från en miljon svenska barn och unga vuxna som var födda mellan 1981 och 2016. Forskarna undersökte konsekvenserna för alla de 83 957 personer som fick halsmandlar, polyper eller både och borttagna, antingen före 18 eller 36 års ålder.
Enligt resultaten kan borttagna mandlar och/eller polyper kopplas till en ökad risk för psykiska problem som exempelvis PTSD senare i livet. Av de personer som opererades löpte 43 procent högre risk för stressrelaterade störningar i upp till 20 år efter operationen jämfört med de individer som inte opererades.
Forskarna skriver i studien att även om riskökningen verkar vara störst de första åren efter operationen så finns det fortfarande en ökad risk för stressrelaterade besvär mer än 20 år efter operationen. Risken visar sig vara något högre för personer mellan 18 och 36 år. Om man ändå väljer att opereras kan det därför vara en god idé att få det gjort innan man fyller 18, menar forskarna.
Det finns behov för fortsatta studier innan man kan dra några säkra slutsatser, uppger forskarna bakom studien. Rekommendationen är därför att man enbart bör överväga att operera bort mandlar och polyper om det finns tydliga medicinska skäl. Det gäller exempelvis om man upplever allvarliga andningsproblem under sömnen och/eller får återkommande infektioner.
Den danska hälsomyndigheten rekommenderar samtidigt att läkare tar med i beräkningen att ett barns problem med halsmandlarna kan lösas genom att endast ta bort dem delvis.