Tusentals barn och ungdomar får varje år sina mandlar eller polyper borttagna. Detta för att underlätta andningen och undvika återkommande infektioner. Forskare från universitetet i Nanning påpekar dock att en sådan rutinoperation kan leda till dolda biverkningar senare i livet.

Mandlar och polyper finns i den övre delen av halsen. Båda dessa fungerar som delar av immunsystemet genom att avlägsna bakterier och producera antikroppar.

En ny studie har genomförts, i vilken forskare har tittat närmare på de långsiktiga effekterna av att få mandlar respektive polyper bortopererade. Biverkningarna har visats sig kunna vara i mer än 20 år.

Under en 35-års-period analyserade forskarna hälsodata från en miljon svenska barn och unga vuxna som var födda mellan 1981 och 2016. Forskarna undersökte konsekvenserna för alla de 83 957 personer som fick halsmandlar, polyper eller både och borttagna, antingen före 18 eller 36 års ålder.

Enligt resultaten kan borttagna mandlar och/eller polyper kopplas till en ökad risk för psykiska problem som exempelvis PTSD senare i livet. Av de personer som opererades löpte 43 procent högre risk för stressrelaterade störningar i upp till 20 år efter operationen jämfört med de individer som inte opererades.

Forskarna skriver i studien att även om riskökningen verkar vara störst de första åren efter operationen så finns det fortfarande en ökad risk för stressrelaterade besvär mer än 20 år efter operationen. Risken visar sig vara något högre för personer mellan 18 och 36 år. Om man ändå väljer att opereras kan det därför vara en god idé att få det gjort innan man fyller 18, menar forskarna.

Det finns behov för fortsatta studier innan man kan dra några säkra slutsatser, uppger forskarna bakom studien. Rekommendationen är därför att man enbart bör överväga att operera bort mandlar och polyper om det finns tydliga medicinska skäl. Det gäller exempelvis om man upplever allvarliga andningsproblem under sömnen och/eller får återkommande infektioner.

Den danska hälsomyndigheten rekommenderar samtidigt att läkare tar med i beräkningen att ett barns problem med halsmandlarna kan lösas genom att endast ta bort dem delvis.

Länk till artikeln på Illustrerarad Vetenskap

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obundet och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där).
Medlemsavgiftsavier för 2025 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är partipolitiskt respektive religiöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet.
Förbundets bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Använd gärna QR-koden nedan. Man kan också ge bort ett medlemskap.

Man är även välkommen att donera till forskningsstiftelsen.
Forskningsstiftelsens bankgiro: 170-0285

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel: 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)