- Dentala material
- Hälsa
Glasjonomercement är ett relativt bra tandlagningsmaterial som binder till tandens hydroxiapatitmolekyler. Problemet för känsliga individer är att glasjonomercement frigör fluorider samtidigt med aluminium. Att fluorider frigörs kan ha viss kariesförebyggande effekt genom att tillsammans med tandens hydroxiapatit bilda fluorapatit som är relativt stabilt. Men vid hög surhet löses även fluorapatit ut.
Glasjonomercement är relativt vävnadsvänligt förutsatt att man inte är mycket känslig för fluorider eller aluminium. Materialet används som provisoriskt material samt för isolering, fissurtätning, restaurering och cementering. Störst fördel med glasjonomercement är en långvarig kemisk bindning till den hårda tandvävnaden. Nackdelen är alltså att fluorider och aluminiumjoner avges, men i relativt låga halter.
En fördel med glasjonomercement är att tiden då kaviteten behöver vara torr är kort jämfört med om kompositfyllningar görs. Dessutom är glasjonomercement kemiskt härdande och man behöver ingen lampa för att det ska stelna och bli en bra och hållbar fyllning. Därför används glasjonomercement ofta på barn och särskilt i mjölktänder.
Modifierade glasjonomerfyllningar finns och möjligen är risken större med dem än med konventionella glasjonomerfyllningar. Bland annat finns plastmodifierade fyllningar och sådana med metaller t.ex. med silver för att öka hållfastheten. De konventionella glasjonomerfyllningarna är säkrare att använda än de modifierade.
Tandläkarens råd är att tanden ska förbehandlas med 15 % polyakrylsyra innan den permanent glasjonomerfyllning appliceras. Detta för att uppnå optimal bindning.