- Hälsa
Alltfler tandläkare och forskare upptäcker riskerna med dålig tandhälsa. Något som Tandhälsoförbundet hävdat under årtionden. Nu hoppas vi att det ska bli mer fokus på tandhälsan och att den tydligare kommer att ingå i folkhälsoarbetet. Numera handlar det mycket om bakterier, men även metaller och olika tandvårdsmaterial har stor betydelse.
Den danska hemsidan videnskap.dk tar upp tandhälsans betydelse för olika sjukdomar, men än så länge handlar det främst om bakterier. Det många forskare nu arbetar med är munflorans betydelse och bakterieplack i djupa tandköttsfickor (parodontit eller tandlossning). Den danska forskaren och tandläkaren Christian Damgaard leder ett stort projekt i denna fråga vid Köpenhamns universitet. Resultatet av denna forskning tror han blir ett wake-up call för hela danska befolkningen.
Munhålan är en del av kroppen och många allvarliga sjukdomar påverkas av tand- och munhälsa. En betydande del av befolkningen (i Danmark 40%) lider av varierande omfattning av parodontit (tandlossning), vilket innebär att man går omkring med en låggradig inflammation hela tiden. Risken ökar då för typ-2-diabetes, hjärtkärlsjukdomar och till och med Alzheimers sjukdom. Därmed borde tandvården vara en del av sjukvården då god tandhälsa skulle minska sjukdomsutvecklingen hos befolkningen.
Tandhälsan behöver komma ännu mer i fokus, men i Sverige verkar tyvärr utvecklingen gå i fel riktning. Bland annat vill regeringen sänka gratis tandvård för ungdomar från 23 år till 19 år. Av den danska artikeln framgår att tandhygienbehandling behövs ofta för att bevara en god tandhälsa. Även professor Damgaard tycker det är konstigt att politikerna inte satsar mer på tandhälsan.
Han ger i artikeln ett exempel som gäller diabetiker som kan få medicinsk sjukvård utan att betala det själv, men tandvård och behandling av tandlossning får de betala själva. Detta trots att behandling av parodontit kan förbättra långtidsblodsockret, vilket fotvården inte gör.
Tandhälsoförbundets distrikt Västerbotten anordnar den 14 september ett seminarium om just tandhälsa och demens/Alzheimers sjukdom. Äldres munhälsa är i dag kraftigt eftersatt och många går omkring helt i onödan med skadliga bakterier i rotfyllningar, tandköttsfickor med mera. Vi kan också konstatera att kosten är viktig både för att skapa en god munhälsa och för att kunna leva ett friskare liv.
Regeringen bör prioritera tandhälsan mer, vilket också de forskare som intervjuas i den danska artikeln säger. De menar att man här har att göra med särskilt utsatta grupper med stor sjukdomsbelastning som inte har råd att gå till tandläkaren. Att behandla sjukdomar i munhålan skulle minska de samlade sjukvårdskostnaderna.
Mycket forskning pågår som kommer att visa att många sjukdomar har sitt ursprung i tänderna. Främst handlar det om bakterier, men bra vore om även tandvårdsmaterial involveras då vi vet att t.ex. titanimplantat triggar immunsystemet och även andra metaller kan skapa allergier och/eller inflammationer som påverkar hälsan.