- Dentala material
- Forskning

Kliniska svårigheter finns vid återställande av käkben och ofta används plattor av titan. Nu finns emellertid ett nytt intressant material (polykaprolakton) som kan resorberas av kroppen i takt med att käkbenet stabiliseras. Dessutom är det billigare och enklare att använda än dagens material.
På grund av skador eller av andra orsaker har en del ett alltför lite eller tunt käkben. Då uppstår svårighet både att få fäste för proteser och för att fästa implantat. Genom att bygga upp benet med benersättningsmaterial kan tandläkare förbättra benet, men problemet är att man behöver något som håller emot och formar benet.
Titanplattor har använts, men de kan orsaka besvär hos känsliga individer och dessutom behöver plattan tas bort. Det är både dyrt, komplicerat och riskfyllt.
Nytt är användning av polykaprolakton eller PCL, som faktiskt kroppen resorberar eller löser upp. Det är en slag polymer eller plast som kan printas med 3-D-printer och få exakt den form man vill ha. Den är stabil och har visat signifikant bentillväxt i kliniska prövningar. Fler tester görs nu i Australien och Spanien och kanske kan detta hjälpa folk som har problem med för lite käkben.
Studien som gjorts beskriver en 46-årig patient som genomgick en förstoring av käkbenet i syfte att kunna sätta fast ett implantat. En 3D-printad PCL-ställning gjordes för att återställa käkbenet Ställningen var laddad med benersättningsmaterial och täckt med ett resorberbart membran.
Efter sex månader hade benet tätnat och vuxit till och var tillräckligt starkt för att stödja ett tandimplantat, vilket uppnådde god primär stabilitet. Nu fortsätter kliniska prövningar i Australien och Spanien och först därefter vet vi om det är så bra material som forskarna i dag tror. Då kommer också mer kunskaper om eventuella risker med materialet.
Till universitetets pressmeddelande
Till forskningsartikeln (fallbeskrivning)