- Forskning
- Hälsa
Kroppen har stort behov av C-vitamin för många olika biokemiska processer. När det gäller tänder och munhälsa är tillräckligt C-vitamin intag nödvändigt för att tandköttet ska må bra. Vid brist kan blödande tandkött uppträda liksom inflammationer i munhålan. Även allmäntillståndet påverkas och man kan känna sig trött, svag och irriterad.
C-vitamin är således väsentligt för en bra hälsa och särskilt munhälsan. C-vitamin behövs för bildning av kollagen som är ett slags stöd för olika vävnader och kanske är det kollagenbrist som leder till blödande tandkött och tandlossning om man har C-vitaminbrist. Även risken för karies kan öka vid C-vitaminbrist.
Människan kan inte tillverka C-vitamin, vilket många djur klarar och därför behöver C-vitamin tillföras varje dag och flera gånger per dag. Frukt och grönsaker kan vara rika på C-vitamin, men helst ska de inte upphettas då C-vitamin är värmekänsligt. Många kan behöva C-vitamintillskott.
C-vitamin säljs i vanliga affärer i form av askorbinsyra och är som hörs på namnet surt. Eftersom surhet fräter på tänderna och kan vara irriterande för känsliga magar så kan det vara bättre att inta C-vitamin i mer neutral form t.ex. i form av askorbat. Det kan man tillverka själv genom att blanda ungefär lika delar askorbinsyra och bikarbonat.
Livsmedelsverket anser att man behöver få i sig minst 80 mg C-vitamin per dag. Beräkningen är gjord så att inga allvarliga bristsymtom uppstår som t.ex. skörbjugg med blödande tandkött och tandlossning som följd. Tandhälsoförbundet menar att betydligt högre tillförsel behövs.
Användningen av C-vitamin i kroppen varierar och om man t.ex. har inflammationer eller infektioner går det åt betydligt mer än normalt. När C-vitaminhalten mättes hos patienter med covid-19 fann forskarna att låg halt askorbat gav betydligt värre symtom än hos dem med mer normala C-vitaminvärden. Plasmakoncentration under 11,4 mikromol förknippades med behov av längre sjukhusvård och risk för att avlida.
Kroppen behöver alltså ordentlig med C-vitamin. Mycket C-vitamin finns t.ex. i paprika, broccoli, grönkål, kiwi och apelsiner. Kanske kan man om man äter näringsriktigt komma upp i Livsmedelsverkets rekommenderade värde på 80 mg/dag. Men om man har inflammationer eller infektioner i kroppen behövs alltså betydligt mer.
För att optimera kroppens biokemi kan vi behöva få i oss åtminstone ett till två gram C-vitamin om dagen och vid inflammationer eller infektioner behövs mer än det dubbla. Grönsaksjuicer kan göra att man får i sig mer än om man bara äter grönsaker och frukt som de är. Men många kan ändå behöva ta kosttillskott och helst flera gånger varje dag.