Amalgam är på reträtt i världen, men enorma mängder oorganiskt kvicksilver har släpps ut under flera hundra år. I stort sett allt kvicksilver som använts har förr eller senare hamnat i naturen och i livsmedel, speciellt fisk, som metylkvicksilver. I flertalet länder finns riktlinjer för vilka exponeringsnivåer som kan anses acceptabla. Sådana riktlinjer är oftast kompromisser mellan skydd för fiskerinäring och industrier och befolkningens hälsa, där hälsan oftast drar det kortaste strået.

Alltfler studier visar emellertid att metylkvicksilver, som efterhand bildas när oorganiskt kvicksilver släpps ut, är extremt giftigt även vid mycket låga koncentrationer. Även koncentrationer som inte direkt dödar celler har avsevärda effekter på viktiga processer i cellerna.

I en ny studie från Brazilien, där man har stora problem med kvicksilver från guldutvinningen, har forskarna undersökt effekterna på gliaceller. Sådana celler har viktiga funktioner i centrala nervsystemet som att omge nervcellerna och hålla dem på plats, att bilda myelin, att förse nervcellerna med näring och inaktivera skadliga ämnen som glutamat och ta bort bakterier och död vävnad. Det finns cirka 1000 gånger fler gliaceller än nervceller i hjärnan och vid hjärntumörer är det vanligast att det är gliaceller som blivit maligna. Till skillnad från nervceller kan gliaceller dela sig och det denna process som är mest känslig för att skadas och orsaka cancer.

Effekter av metylkvicksilver har mest undersökts på nervceller och det finns mindre gjort om effekter på gliaceller, trots att nivåerna av metallen är betydligt högre i gliaceller än i nervceller. I denna studie av odlade gliaceller fann forskarna att låga koncentrationer av metylkvicksilver, 3 mikromolar under 24 timmar, som inte dödade cellerna, vilket nivåer om 5-10 mikromolar gjorde, orsakade DNA-fragmentering, minskad reparation av DNA, skador på cellkärnorna och minskad celldelning.

Hos de exponerade cellerna där odlingslösningen efter 24 timmar byttes mot lösning utan kvicksilver, fortsatte skadorna att utvecklas med celldöd och ökad tid för cellerna att fördubblas i antal. Halten metylkvicksilver om 3 mikromolar motsvarar ungefär 0,75 mikrogram/gram vävnad. Äldre personer som åt fisk, inklusive tonfisk, 2-3 gånger/vecka, hade kvicksilverhalter om 0,25-0,87 mikrogram/gram i hjärnan, varav en okänt stor del kommer från amalgam. Obducerade personer med 4-12 amalgamfyllningar hade cirka 0,1 mikrogram/g kvicksilver i hjärnbark och hypofys och de med över 12 fyllningar upp till 05 mikrogram/gram, väl inom de nivåer som orsakade skador på gliacellerna. Oorganiskt kvicksilver från amalgam är inte mindre giftigt än kvicksilver från fisk.

http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0162822
http://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/15287394.2016.1182003
http://jamanetwork.com/journals/jama/article-abstract/2484683
http://journals.lww.com/amjforensicmedicine/Abstract/2006/03000/Dental_Amalgam_and_Mercury_Levels_in_Autopsy.7.aspx

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obundet och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där).
Medlemsavgiftsavier för 2025 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är partipolitiskt respektive religiöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet.
Förbundets bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Använd gärna QR-koden nedan. Man kan också ge bort ett medlemskap.

Du kan också donera till Tandhälsoförbundets forskningsstiftelse.
Bankgiro: 170-0285 eller Swish 1230285486. Se mer här

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel: 08-428 92 42 
Telefontid: vardagar kl. 10-13
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)