Forskare från Chalmers har kommit på en intressant metod att avgifta tonfisk från kvicksilver. Det handlar om svavelaminosyran cystein som tillsätts burkar med tonfisk och då binder kvicksilver. Anledningen till detta är att tonfisk är känt för att ha relativt höga kvicksilverhalter och därför inte ska ätas så ofta och inte av gravida eller små barn. Detta försök har viss bärighet på avgiftning av kvicksilver hos folk som har eller har haft mycket amalgam, men även andra avgiftningsmetoder finns.

Amalgam bidrar i allra högsta grad till att folk blir kvicksilverförgiftade. Enligt WHO är amalgamfyllningar den största humana kvicksilverkällan. Men problem finns också med föda (framför allt fisk) som innehåller kvicksilver och då ofta i den farliga metylerade formen.

Kemisten Boyed Haley utvecklade ett preparat för mer än tio år sedan för att avgifta kroppen. Preparatet består av två cysteinmolekyler som bildar som en fälla för kvicksilver och andra metaller och snabbt för ut dem ur kroppen. Först sålde han det som kosttillskott, men eftersom det var så effektivt och att framför allt autistiska barn hade god nytta av det så ansåg amerikanska myndigheter att det var ett läkemedel. Nu genomgår det alltså mängder av studier för att bli klassat som läkemedel, men kostnaderna är höga och hittills har vi inte sett några resultat. 

Intressant i detta sammanhang är forskningen vid Chalmers i Göteborg som just använder cystein som medel för att få bort kvicksilver ur tonfisk. Cystein är en svavelhaltig aminosyra som är nödvändig i kroppen, bland annat bidrar den till att bilda glutation som är en antioxidant och bildar ett viktigt enzym som behövs för avgiftning. 

Fisk är nyttigt att äta, men vissa arter som tonfisk kan innehålla giftigt kvicksilver. Forskare vid Chalmers har nu testat en ny metod att förpacka tonfisk genom att tillsätta en lösning med aminosyran cystein. Resultaten visade att upp till 35 procent av kvicksilvret kunde tas bort.

Intressant i artikeln, publicerad i forskning.se är att man där klargör att kvicksilver är bland de tio mest skadliga kemikalierna för människor. Ändå har våra svenska myndigheter duckat inför riskerna med det amalgam folks tänder. Inte ett ord om amalgam och behov av amalgamsanering nämns i de nationella riktlinjerna för tandvården. Det är märkligt med tanke på att nästan alla äldre har amalgam i tänderna och även yngre som kommer från andra länder där lagning med amalgam hittills varit tillåtet. 

Av artikeln framgår vidare att exponering för kvicksilver kan skada centrala nervsystemet och att foster och barn är särskilt känsliga. Det är verkligen dags för Socialstyrelsen och Folkhälsomyndigheten att agera i denna fråga. Avgiftning med cystein kanske är en framtida framkomlig väg även för människor. Redan nu finns Zeoliter som också kan användas för avgiftning liksom tinktur av ramslök och koriander. Se mer Tandhälsoförbundets hemsida www.amalgamsanera.nu

Se mer om hur man omhändertar kvicksilver från tonfisk via en aktiv förpackning

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obundet och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där).
Medlemsavgiftsavier för 2025 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är partipolitiskt respektive religiöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet.
Förbundets bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Använd gärna QR-koden nedan. Man kan också ge bort ett medlemskap.

Du kan också donera till Tandhälsoförbundets forskningsstiftelse.
Bankgiro: 170-0285 eller Swish 1230285486. Se mer här

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel: 08-428 92 42 
Telefontid: vardagar kl. 10-13
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)