- Hälsa
D-vitamin bildas främst i huden och för detta krävs vissa former av UV-ljus, som inte tränger ner till jordytan vid denna tid på året. Nästan alla i Norden har för lite D-vitamin under vintern och vissa kan drabbas av både tandlossning och depression. Tillskott av D-vitamin behövs mellan oktober och till slutet av april.
D-vitaminbrist kan påverka tandhälsan på flera sätt:
- D-vitamin spelar en viktig roll i mineraliseringen av tändernas emalj, vilket skyddar dem mot syraangrepp och gör dem starkare och mindre benägna att utveckla karies.
- D-vitamin hjälper kroppen att absorbera kalcium, vilket är avgörande för tändernas utveckling. Gravidas D-vitaminbrist får återverkningar på barnens tandutveckling med ökad risk för karies.
- D-vitamin liksom kalcium och fosfater behövs i tillräckliga nivåer i saliven för att klara mineralisering av emaljen efter födointag. Därmed minskar risken för karies, parodontit med mera.
Tillskott av D-vitamin behövs och särskilt gäller det vinterhalvåret. Behovet varierar individuellt och exempelvis behövs mer om man är gravid och detsamma gäller för den som har parodontit eller andra sjukdomar relaterade till tänderna.
Den som ska dra ut tänder eller sätta in tandimplantat gör klokt i att höja D-vitaminnivån inför ingreppet. Förutsättningarna förbättras då för bättre läkning. Biologiska tandläkare föreslår alltid sina patienter att höja D-vitaminnivån inför olika ingrepp i munhålan.
En nyligen publicerad forskningsstudie (se länken nedan) har studerat befintliga forskningsrapporter och funnit starka samband mellan D-vitaminbrist och parodontit (tandlossning). Viss korrelation fanns även till karies, men i den frågan var forskningen inte riktigt enhetlig. D-vitamin har även andra viktiga funktioner i kroppen bland annat gällande immunförsvaret.
Att ta extra D-vitamintillskott under vintern är därför en klok åtgärd. Mellan 2000 och 4 000 IU per dag behövs. Är man osäker om behovet ka man försöka förmå sin vårdcentral att kontrollera D-vitaminet och om det inte går finns flera privata laboratorier som tar sådana prover.
Till den nya forskningsartikeln om D-vitaminbrist och tandhälsan