70 procent av svenskarna anser att de har bra tandhälsa. Däremot är kunskapen om det statliga tandvårdsstödet dålig. – Från och med juli 2008 har alla vuxna rätt till tandvårdsbidrag men bara hälften känner till att det finns, säger projektledaren Thomas Malm.
Lägst är kunskapen hos dem med sämst tandhälsa, det vill säga socioekonomiskt utsatta och utlandsfödda.
Dålig kunskap om tandvårdsbidrag
Socialstyrelsens kartläggning av svenskarnas tandhälsa bygger på enkäter och visar att 84 procent har besökt tandvården de senaste två åren. För de flesta är tandvårdskostnaderna låga. Samtidigt finns det stora skillnader i befolkningen. Utlandsfödda och socioekonomiskt utsatta grupper som låginkomsttagare, arbetslösa och långtidssjukskrivna har märkbart sämre tandhälsa. – I de här grupperna är tandstatusen sämre, de har lägre besöksfrekvens och sämre kunskaper om det nya tandvårdsstödet. För att minska ojämlikheterna i vården måste Försäkringskassan och tandvården bli bättre på att nå ut med informationen, säger Thomas Malm.
Bidrag och högkostnadsskydd
Från och med det år man fyller 20 har alla rätt till tandvårdsstödet som består av två delar. Den ena är högkostnadsskyddet som innebär att patienten bara betalar en del av kostnaden själv vid dyrare behandlingar. Den andra är tandvårdsbidraget. Patienten behöver inte själv ansöka om tandvårdsbidraget. Det räcker att säga till vid tandvårdsbesöket att bidraget ska användas som en del av betalningen. Oklarhet råder om hur vanligt det är att tandvården upplyser patienterna om tandvårdsstödet. – Undersökningen visar att det är långt ifrån alla patienter som känner till det. 50 procent vet att det finns ett allmänt tandvårdsbidrag och 60 procent känner till högkostnadsskyddet, säger Thomas Malm.
Storleken på tandvårdsbidraget utgår från åldern. De patienter som är mellan 30 och 74 år får 150 kronor i bidrag per år. För 20- till 29-åringar samt personer över 75 år är bidraget 300 kronor. Syftet med bidraget är att uppmuntra förebyggande tandvård.
Ekonomin styr
Socialstyrelsens undersökning visar att 22 procent av de tillfrågade avstått från tandvård trots att de haft behov av det. Det är en försämring jämfört med år 2005 då siffran var 16 procent. Ekonomiska orsaker är den vanligaste anledningen, och den grupp som överlag är sämst på att gå till tandläkaren är 30- till 39-åringar. – Kostnaden för tandvård måste vara tydlig. Det ska alltid finnas en prislista som både anger vårdgivarens pris och Tandvårds- och läkemedelsförmånsverkets referenspris för olika behandlingar. Bara 14 procent av patienterna uppger att de sett en sådan prislista, säger Thomas Malm.
Kartläggningen har gjorts av Socialstyrelsen i samverkan med Försäkringskassan. Enkäten skickades ut till 8 400 personer över 20 år, varav 61,2 procent svarade.
Kontakt: Thomas Malm, projektledare: 075-247 3784 Presstjänsten: 075-247 3005Läs rapporten:
http://www.socialstyrelsen.se/publikationer2010/2010-6-5/Sidor/default.aspx