70 procent av svenskarna anser att de har bra tandhälsa. Däremot är kunskapen om det statliga tandvårdsstödet dålig. – Från och med juli 2008 har alla vuxna rätt till tandvårdsbidrag men bara hälften känner till att det finns, säger projektledaren Thomas Malm.
Lägst är kunskapen hos dem med sämst tandhälsa, det vill säga socioekonomiskt utsatta och utlandsfödda.

Dålig kunskap om tandvårdsbidrag

Socialstyrelsens kartläggning av svenskarnas tandhälsa bygger på enkäter och visar att 84 procent har besökt tandvården de senaste två åren. För de flesta är tandvårdskostnaderna låga. Samtidigt finns det stora skillnader i befolkningen. Utlandsfödda och socioekonomiskt utsatta grupper som låginkomsttagare, arbetslösa och långtidssjukskrivna har märkbart sämre tandhälsa. – I de här grupperna är tandstatusen sämre, de har lägre besöksfrekvens och sämre kunskaper om det nya tandvårdsstödet. För att minska ojämlikheterna i vården måste Försäkringskassan och tandvården bli bättre på att nå ut med informationen, säger Thomas Malm.

Bidrag och högkostnadsskydd
Från och med det år man fyller 20 har alla rätt till tandvårdsstödet som består av två delar. Den ena är högkostnadsskyddet som innebär att patienten bara betalar en del av kostnaden själv vid dyrare behandlingar. Den andra är tandvårdsbidraget. Patienten behöver inte själv ansöka om tandvårdsbidraget. Det räcker att säga till vid tandvårdsbesöket att bidraget ska användas som en del av betalningen. Oklarhet råder om hur vanligt det är att tandvården upplyser patienterna om tandvårdsstödet. – Undersökningen visar att det är långt ifrån alla patienter som känner till det. 50 procent vet att det finns ett allmänt tandvårdsbidrag och 60 procent känner till högkostnadsskyddet, säger Thomas Malm.
Storleken på tandvårdsbidraget utgår från åldern. De patienter som är mellan 30 och 74 år får 150 kronor i bidrag per år. För 20- till 29-åringar samt personer över 75 år är bidraget 300 kronor. Syftet med bidraget är att uppmuntra förebyggande tandvård.

Ekonomin styr
Socialstyrelsens undersökning visar att 22 procent av de tillfrågade avstått från tandvård trots att de haft behov av det. Det är en försämring jämfört med år 2005 då siffran var 16 procent. Ekonomiska orsaker är den vanligaste anledningen, och den grupp som överlag är sämst på att gå till tandläkaren är 30- till 39-åringar. – Kostnaden för tandvård måste vara tydlig. Det ska alltid finnas en prislista som både anger vårdgivarens pris och Tandvårds- och läkemedelsförmånsverkets referenspris för olika behandlingar. Bara 14 procent av patienterna uppger att de sett en sådan prislista, säger Thomas Malm.

Kartläggningen har gjorts av Socialstyrelsen i samverkan med Försäkringskassan. Enkäten skickades ut till 8 400 personer över 20 år, varav 61,2 procent svarade.

Kontakt: Thomas Malm, projektledare: 075-247 3784 Presstjänsten: 075-247 3005

Läs rapporten:
http://www.socialstyrelsen.se/publikationer2010/2010-6-5/Sidor/default.aspx

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obundet och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där).
Medlemsavgiftsavier för 2025 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är partipolitiskt respektive religiöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet.
Förbundets bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Använd gärna QR-koden nedan. Man kan också ge bort ett medlemskap.

Man är även välkommen att donera till forskningsstiftelsen.
Forskningsstiftelsens bankgiro: 170-0285

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel: 08-428 92 42 
Vi öppnar igen den 7/1 - vardagar kl. 10-13.
Vid akuta ärenden, under helgfria vardagar 23/12-3/1, ring förbundsordförande Peter Söderlund på 070-461 22 47.
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)