- Forskning
- Hälsa

Alltfler vetenskapliga studier visar nu att risken för demens och Alzheimers sjukdom ökar hos personer med dålig munhälsa. Kariesframkallande bakterier har till och med hittats i hjärnan. En god munhälsa och möjlighet att i tid gå till tandläkaren är alltså väldigt viktigt.
Att äldre personer med demens oftare har blödningar i tandköttet, plack på tänderna, tandlossning med mera kanske inte är så konstigt, eftersom personer med nedsatt kognitiv förmåga inte heller klarar att sköta munhälsan. Även svampinfektioner som candida och muntorrhet är mer vanligt hos dementa än andra äldre personer.
Frågan är vad som är orsak och verkan. Kan det vara så att problem med munhälsan skapar en bakterieflora som påverkar hjärnan? Flera forskargrupper menar att det är så, men mer forskning behövs för att kunna bevisa detta.
Känt är att munhålan härbärgerar över 700 olika bakteriearter, vilka kan orsaka karies, problem med tandköttet med mera. En nyligen gjord studie från NIA (National institute of Aging) har funnit att bakterier i munhålan har betydelse för uppkomst av Alzheimers sjukdom och andra former av demens.
Bakterier och inflammatoriska ämnen från munhålan kan spridas via blodet till hjärnan. Särskilt gäller det om man har blödningar och djupa tandköttsfickor. Studier finns som visar att bakterier från munhålan kan transporteras med blodet till hjärnan. Det gäller bland annat Porphyromoas gingivalis som också kan orsaka tandlossning.
Denna bakterie utsöndrar ett enzymer som kallas gingipainer och som har en förmåga att förstöra nervceller. Så småningom kan det leda till minnesförluster och eventuellt Alzheimers sjukdom. Vid undersökning av 53 avlidna Alzheimerspatienters hjärnor fann forskarna höga nivåer av just gingipain och fann även att enzymet ökade över tid. Se mer artikel från Harvard.
Än så länge är kunskaperna i sin linda, men helt klart är att en bra munhälsa är viktigt av många skäl och att risken för demens ökar vid problem med tänderna. I det perspektivet är det angeläget att förebygga karies och tandköttsproblem. Det gör man främst genom bra kost som skapar en bra munflora och håller de dåliga bakterierna borta.
Angeläget är också att alla har råd att gå till tandläkaren för att laga hål på ett tidigt stadium och få behandling för parodontit med mera.
Till artikeln i Nature
Till forskningsartikel om bakterier och Alzheimers sjukdom