- Forskning
- Hälsa
Evidensen i tandvården är låg, vilket innebär att det inte finns vetenskapliga utvärderingar av metoderna som används. Nu satsar Örebro Region budgetmedel för mer uppföljning och forskning i tandvården. Alla landsting borde följa upp och forska mer om effekten av behandlingar. Det gäller bland annat rotfyllningar jämfört med borttagning av infekterade tänder respektive amalgamsanering.
Tandvårdens evidens är mycket låg. Med evidens menas att det finns forskning, klinisk erfarenhet och uppföljning av behandlingsmetoder och att det i denna forskning finns stöd för de metoder som används.
SBU har undersökt detta liksom det oberoende Cochraneinstitutet. De har båda funnit mycket låg eller ingen evidens för de metoder som används. Inte heller den medicinska vården kan skryta med särskilt mycket evidensbaserad vård då det även där saknas mycket kunskap inklusive uppföljning.
Det innebär dock inte att behandlingarna är dåliga utan bara att det saknas vetenskapligt underlag för flertalet medotoder. Satsningen i Örebro län är därför viktig. Även andra landsting bidrar till att förbättra evidensen inom tandvården, men betydligt mer behöver göras för att täppa till kunskapsluckorna i dagens tandvård.
I det perspektivet är det märkligt med uttalanden om att det inte finns evidens för tillfrisknande efter amalgamsanering eller att det är korrekt att rotfylla tänder. Det finns inte evidens för särskilt mycket annat heller och därför finns det ingen anledning att haka upp sig på att det saknas evidens.
Gällande amalgamsanering finns dock mycket forskning och all sådan visar tillfrisknande efter amalgamsanering. Om SBU skulle göra en ordentlig och sanningsenlig analys av amalgamsaneringens effekter på hälsa skulle de finna evidens åtminstone i vissa diagnosgrupper. Däremot finner de kanske inte evidens för någon speciell metod för amalgamsanering, men kanske för även där finns mycket forskning. Problemet är att SBU hittills inte velat göra sådana studier.
Alltmer vetenskaplig litteratur visar att Tandvårdsdkadeförbundet har rätt när det gäller hälsoförbättringar både vid borttagning av amalgamfyllningar och rotfyllda tänder. Vår kunskap bygger på medlemmarnas egna upplevelser och den forskning förbundet plockat fram samt sådan forskning våra systerorganisationer i andra länder bidragit med.
Svensk forskning och tandvård bör skärpa sig och följa upp och utvärdera de behandlingar som görs och också årligen tillfråga vårt förbund om medlemmarnas kunskaper.
Till Tandläkartidningen om satsningen på tandvården i Örebro region
Till Cochrane rapport som visar att evidens så gott som saknas i tandvården (2012, engelska)
Kunskapsluckor inom tandvården, Dental24
Artikel om behovet av evidens i tandvården, SBU
Många luckor i barn- och ungdomstandvården, SBU utvärdering
Rotfyllningar, systematisk litterturöversikt, SBU utvärdering visa att tillräckliga kunskaper saknas inom detta område