- Forskning
- Hälsa
- Miljö
Naturnära boende är positivt för vår psykiska hälsa och det tycks även minska behovet av antidepressiva läkemedel, enligt en svensk studie.
– Hur mycket natur i form av grönyta som finns i vår omedelbara bostadsmiljö och den plats vi vistas i dagligen har betydelse för vår psykiska hälsa, säger Cecilia Stenfors som är docent i psykologi vid Stockholms universitet.
Forskare har, i en befolkningsstudie, tagit reda på hur mycket grönyta som finns nära personers bostäder. De har även undersökt kopplingen till receptbelagda antidepressiva läkemedel, som exempelvis SSRI-preparat. I studien, som genomfördes i Sverige, ingick ett representativt urval av drygt 100 000 personer av den vuxna befolkningen.
– Vi såg att uttagen av antidepressiva läkemedel minskade med upp till cirka 20 procent ju mer grönska man hade precis runt hemmet, över studieperioden. Det här ligger också i linje med några av våra andra studier som bland annat visar att mer grönyta precis runt bostaden är kopplat till mindre sömnbesvär, berättar Cecilia Stenfors.
Minskad stress, ökat välbefinnande, bättre mental återhämtning samt hälsofrämjande beteenden har också kopplats till att omges av natur och grönska.
– Grönska kan även skydda mot andra stressfaktorer i miljön som också kan påverka individers hälsa, såsom trafikbuller, luftföroreningar och extrem hetta. Vegetation kan också motverka och buffra klimatförändringar och dess effekter, till exempel genom att binda koldioxid, samt genom att motverka extrem hetta och översvämningar, uppger Cecilia Stenfors.
Forskarna påtalar att studien lyfter fram vikten av att gröna områden finns i närheten av bostadsmiljön där människor vistas dagligen. Naturområden på större avstånd är också viktiga, men de ersätter dock inte grönskans skyddande effekter i den omedelbara bostadsmiljön.
Antalen läkemedelsuttag av antidepressiv medicin undersöktes årsvis för personerna i studien. Vidare kontrollerade forskarna också andra viktiga faktorer, till exempel inkomst på individ- och områdesnivå.
Studiens resultat anses kunna användas för att främja folkhälsan och en hållbar samhälls- respektive stadsplanering.
Länkar till de vetenskapliga studierna på ScienceDirect: