- Forskning
- Hälsa

Käkbenssjukdom kan ställa till många olika besvär allt från hudproblem till värk i käkar och ansikte. Diagnostiseringen är svår särskilt som kompetens inom området saknas hos flertalet läkare och tandläkare. Här redovisas en forskningsartikel som tydligt visar hur diagnostisering går till och att det trots operationer i käkarna är möjligt att sätta in implantat.
Kvinnan som beskrivs i fallrapporten hade allvarliga hudbesvär och hade genomgått mängder av undersökningar, fått behandlingar av olika slag och lagt om kosten. Men ingenting hälpte. Till slut började hon misstänka sina rotfyllningar eller titanimplantat.
Först gjordes en OPG (tvådimensionell röntgen). Av den framgick att kvinnan hade fyra rotfyllningar och två titanimplantat. Därefter undersöktes käkbenet med ultraljud (CaviTAU). I den undersökningen fann tandläkaren låg bentäthet inom vissa områden (rött i figuren) runt rotfyllningarna, implantaten och i området där visdomständerna suttit. Sannolikt är detta tecken på inflammationer.
Tredimentionell röntgen (CBCT) togs därefter för att bekräfta resultaten. I en av visdomstandsregionerna upptäcktes också en främmande kropp. Bakterier kan finnas i rotfyllda tänder. De producerar gifter som är möjliga att mäta. Även sådana mätningar gjordes, se mer www.orotox.de. Därtill testades för överkänslighet mot titan och cytokinen RANTES/CCL5 mättes i blodserum.
Dessa undersökningar tydde på inflammerat käkben och därför beslutades att öppna käkbenet för att ta bort inflammerad och död vävnad och samtidigt ta bort de fyra rotfyllda tänderna, de två titanimplantaten och det främmande föremålet i ett visdomstandsområde.
Det kortikala benet (yttre delen av käkbenet) är för det mesta intakt. Det är främst i käkbenets märg som problemen sitter. I detta fall hittade tandläkaren fettliknande substans och död vävnad som opererades och skrapades bort.
För att förbättra läkningen använde tandläkaren ozon för att döda eventuella bakterier med mera och för att syresätta vävnaderna. Därefter gjordes PRF, dvs patientens blod centrifugerades och av den vita delen gjordes ett membran som hålet i käkbenet fylldes igen med. Även detta för att få snabbare läkningsförlopp.
I detta fall sattes sju implantat av Zirkonia in i käkbenet för att ersätta borttagna rotfyllda tänder och de två titanimplantaten. I nederkäken behövde käkbenet förstärkas, vilket gjordes med eget ben blandat med PRF för att inte använda några främmande material. Se figur 11 i artikeln. Detta visar att käkbenet även efter operationer håller för att sätta in implantat.
Patienten tillfrisknade efter operationerna och hudproblemen försvann. Detta visar att det kan finnas anledning att fundera över om tänderna har något med besvären att göra även i andra fall. I detta fall kunde sju implantat sättas in, vilket visar att man inte behöver vara rädd att käkbenet ska förstöras.
Nio månader efter operationerna togs nya bilder av käkarna med ultraljud (CaviTAU) som visade på positiva förändringar och det syns inte längre tecken på inflammation.
Till forskningsartikeln (engelska)
Till föredrag av artikelförfattaren i Stockolm 2022 (engelska med svensk text)