- Hälsa
- Politik
Fyra av tio dödsfall inom slutenvården kan kopplas till brist på vårdplatser, personalbrist eller annan resursbrist. Det enligt en granskning som tidningen Sjukhusläkaren gjort.
Sjukhusläkaren har granskat samtliga lex Maria-ärenden som inkom till IVO (Inspektionen för vård och omsorg) år 2023. Av totalt 1254 ärenden, berörde 237 dödsfall.
Medicinskt sakkunnig slog dessutom fast att det fanns en koppling till vårdplatsbrist, resursbrist eller personalbrist i 100 fall. Det motsvarar 42 procent av dödsfallen. I granskningen framkom vidare att 341 fall med allvarliga vårdskador var relaterade till vårdplatsbrist.
Sjukhusläkaren gjorde en liknande genomgång år 2016 och då var motsvarande siffra 25 procent när det gällde dödsfall kopplade till resursbrist.
Då dödsfallen sorterades efter vilken region de hade inträffat i, kunde man se att landets tre största regioner; Region Stockholm, Västra Götalandsregionen och Region Skåne sticker ut med det största antalet. Därefter följer Region Uppsala, Region Västerbotten, Region Östergötland och Region Norrbotten.
Vid en jämförelse med statistiken gällande överbeläggningar på väntetider.se kan konstateras att samma regioner, undantaget Region Stockholm, återkommer även där.
Det är hög tid att grundligt se över och förnya den förlegade organisation som kanske fungerade för 50 år sedan. Den negativa trenden med ökning av vårdskador och dödsfall i slutenvården till följd av vårdplatsbrist, resursbrist eller personalbrist, behöver brytas. Människor i alla åldrar påverkas, men allra hårdast kommer den äldre gruppen att drabbas av denna negativa utveckling i slutenvården.