I Sverige och Europa pågår flera register- och journalstudier för att utreda misstankar om ett samband mellan narkolepsi och vaccination mot pandemisk influensa med Pandemrix. Nu kommer preliminära resultat från en finsk registerstudie som stärker misstanken.

Finska hälsovårdsmyndigheten THL publicerar idag preliminära resultat av en nationell registerstudie som stärker misstanken att det finns ett samband mellan vaccination med Pandemrix och insjuknande i narkolepsi. Studien kommer nu att noggrant värderas ytterligare.

Sammanlagt 60 barn och ungdomar i åldrarna 4-19 år fick under åren 2009-2010 diagnosen narkolepsi i Finland. Av dessa hade 52 barn (nära 90%) vaccinerats med Pandemrix. I den åldersgruppen i Finland har 70% av barnen vaccinerats. Jämfört med ovaccinerade barn var förekomsten av narkolepsi flera gånger högre. Inga fall rapporteras för barn under 4 år och för åldrarna över 19 år ser man ingen ökad förekomst av narkolepsi.

Läkemedelsverket har tidigare informerat om en ökning av antalet fall av narkolepsi hos barn och ungdomar i Sverige. Fram till den 13 januari 2010 har Läkemedelsverket fått in 60 rapporter om narkolepsifall från sjukvården där ett samband med vaccinationen misstänks. En liknande signal finns också från Island medan övriga länder i Europa inte sett någon ökning av antalet narkolepsifall.

Totalt har cirka 31 miljoner individer vaccinerats med Pandemrix runt om i Europa. Mot bakgrund av att ökningen av antalet narkolepsifall endast noteras i vissa länder är det troligt att flera faktorer samverkar. Det är därför angeläget att avvakta resultaten i de register- och journalstudier som pågår i Sverige och i Europa för att se om de finska resultaten kan bekräftas. Det är också viktigt att försöka klarlägga om andra faktorer såsom samtidig infektion med influensa eller genetisk känslighet bidrar till förloppet. Detta skulle kunna förklara varför en ökad förekomst av narkolepsi endast ses i ett fåtal länder.

Med anledning av de finska resultaten förs nu en förnyad diskussion med Socialstyrelsen om resultaten föranleder att rekommendationerna att vaccinera riskgrupper med Pandemrix bör ses över tills resultat ifrån pågående studier redovisas.
Svininfluensavaccin granskas

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obundet och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där).
Medlemsavgiftsavier för 2025 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är partipolitiskt respektive religiöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet.
Förbundets bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Använd gärna QR-koden nedan. Man kan också ge bort ett medlemskap.

Man är även välkommen att donera till forskningsstiftelsen.
Forskningsstiftelsens bankgiro: 170-0285

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel: 08-428 92 42 
Vi öppnar igen den 7/1 - vardagar kl. 10-13.
Vid akuta ärenden, under helgfria vardagar 23/12-3/1, ring förbundsordförande Peter Söderlund på 070-461 22 47.
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)