- Hälsa
- Politik
Projektet ”Tandborsten” för bättre munhälsa upphör. Tusentals barn i Region Skåne har fått insatser för bättre munhälsa i detta projekt. Men efter mer än 20 års verksamhet läggs projektet ned, vilket har fått Folktandvården Skåne att Lex Maria-anmäla sig själva.
Generellt sett är tandhälsan sämre i socioekonomiskt utsatta områden. Folktandvården Skåne har, av denna orsak, på Region Skånes uppdrag, bedrivit riktade insatser gentemot barn och unga i riskområden sedan många år tillbaka. Dessa insatser har skett under namnet Tandborsten.
Tanken med verksamheten är att stärka vårdnadshavare i skötandet av deras barns munhälsa. Barnen kallas till ett första besök vid sju månaders ålder och därefter sker regelbundna kontroller var fjärde månad.
Det nuvarande avtalet med Region Skåne löper ut vid årsskiftet och det finns ännu inget nytt avtal på plats. Från den 1 januari 2025 saknar därmed Folktandvården Skåne uppdrag samt finansiering för hälsofrämjande insatser i riskområden. På grund av detta anser man sig behöva avveckla Tandborsten-verksamheten.
Folktandvården Skåne har låtit göra en riskanalys. Detta för att undersöka vilka patientsäkerhetsrisker som kan uppstå då Tandborsten avvecklas utan att denna verksamhet ersättas av andra initiativ.
En allvarlig risk som har upptäckts är att barn med riskbeteenden och sjukdom inte identifieras, alternativt identifieras senare. Detta kan medföra en ökad risk för försämrad munhälsa och allmänhälsa. Ett annat problem är att barn med risk för att utveckla sjukdom fortsätter med riskbeteenden, vilket också kan leda till försämring av både mun- och allmänhälsa.
Folktandvården Skåne meddelar att de vill samverka med andra aktörer för att få uppdraget att utveckla nya insatser så barnen som behöver det allra mest skall nås. Då Tandborsten-klinikerna läggs ner, innan ett nytt program finns på plats, blir de skånska barnen i utsatta områden utan riktade hälsofrämjande insatser. Det medför risk för allvarlig vårdskada.
Att fånga upp barn i riskzonen för karies, så tidigt som möjligt, är viktigt för barnens framtida hälsa. Det är således nödvändigt att grundlägga en bra tandhälsa under tidiga år.