Alltfler forskare diskuterar tändernas betydelse för folkhälsan och risk för allvarlig sjukdom. Hjärtproblem, lunginflammation hos äldre, diabetes med mera har visat tydliga kopplingar till folks tandhälsa. Ofta manifesterar sig också symtom i munhålan innan besvär uppträder i andra delar av kroppen. Behovet av ett närmande mellan läkare och tandläkare för att tidigt upptäcka och behandla sjukdomar är stort, vilket en artikel i Tandläkartidningen tar upp.

Tandhälsoförbundet har länge drivit frågan om att tänderna är en del av kroppen och att framför allt immunologiska sjukdomar kan ha sitt ursprung i munhålan. Alltfler forskningsrapporter ger nu sitt stöd till detta, vilket är mycket positivt. Till och med tjänstemännen vid Socialstyrelsen tog upp denna tråd vid ett möte i december månad. Se mer här. Nu börjar alltså Tandhälsoförbundets enträgna arbete att bära frukt. 

Nu behövs krafttag inom myndigheter och bland politiker för att skapa ett effektivt samarbete mellan sjukvården och tandläkarna. Ett viktigt steg är att öka kompetensen inom läkarutbildningen gällande tandhälsans betydelse för utveckling av andra sjukdomar och vilken hjälp en patient kan få genom kontakt med båda dessa kategorier. Detsamma gäller tandläkarutbildningen där kunskaper behöver ges om vilka symtom i munhålan systemiska sjukdomar kan ge upphov till.

Artikeln i Tandläkartidningen är en av två med samma tema, det vill säga att tänderna är en del av kroppen. Tidigare under året fanns temanummer i Läkartidningen som handlade tänderna och deras betydelse för uppkomst av sjukdomar. Det är positivt, men vi vill se snabb handling också så att färre personer tvingas lida i onödan. 

Budskapet är att ett närmande mellan vårdcentraler och tandläkarkliniker behövs. Om patienten kommer till tandläkaren med svullna läppar, ansiktsförlamning, besvär med brännande känsla i tungan, blåsor eller rodnader i munhålans slemhinna med mera så bör tandläkare ställa frågor till patienten om besvär i andra delar av kroppen. Förekommer exempelvis diarré, magsmärtor, trötthet med mera så finns anledning för läkare och tandläkare att tillsammans med patienten diskutera möjliga orsaker med utgångspunkt från munhålan och tänderna. 

Om läkaren finner sjukdomsaktiviteter bör remittering till tandläkare ske för att eventuella orala besvär ska kunna upptäckas. Enligt artikelförfattarna är det bra om det medicinska teamet samarbetar med tandläkaren för att hitta eventuella orsaker i munhålan. Det kan handla om känslighet mot dentala material, födoämnesallergier eller bakterier av olika slag. Även bristsymtom, som exempelvis järnbrist och kanske kombinerat med vitamin B12 och folsyrabrist. kan ge symtom i munhålan.

Vid sådana brister föreslås noggrann kontroll med laboratorietester där även homocystein tas upp som viktig markör.. Upptäcks problem kan åtgärder snabbt sättas in. Långvariga bristsymtom kan åstadkomma permanenta skador och kroniska sjukdomar. 

Även detta har Tandhälsoförbundet under flera decennier tagit upp. Nu tycks äntligen en vändning i den medicinska och odontologiska debatten vara på gång, vilket kommer att gynna patienterna. Många medlemmar har mått dåligt och mår fortfarande dåligt på grund av att tandläkare och läkare inte lyssnar på sina patienter. Särskilt gäller det om patienten misstänker dentala material, rotfyllda tänder, inflammationer inuti käkbenet etc. Kompetensutveckling behövs nu.

Till artikeln i Tandläkartidningen

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obundet och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där).
Medlemsavgiftsavier för 2025 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är partipolitiskt respektive religiöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet.
Förbundets bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Använd gärna QR-koden nedan. Man kan också ge bort ett medlemskap.

Du kan också donera till Tandhälsoförbundets forskningsstiftelse.
Bankgiro: 170-0285 eller Swish 1230285486. Se mer här

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel: 08-428 92 42 
Telefontid: vardagar kl. 10-13
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)