Det handlar om Bisphenol A som ofta tillsätts i plaster och som kan orsaka störningar både i immun- och hormonsystemet. I ett pressmeddelande skriver Livsmedelsverket att olika former av bisphenol A nu förbjuds i livsmedelsförpackningar, nappar med mera. Anledningen är reglering i EU. Konstigt nog nämns inte förekomsten av Bisphenol A i tandfyllningar, trots att ämnet uppmätts i urin och saliv efter att kompositer satts in. 

EU:s expertorgan Efsa har bedömt att bisphenol A (BPA) främst påverkar immunsystemet, vilket kan orsaka allergisk lunginflammation och autoimmuna sjukdomar som MS, psoriasis och ledgångsreumatism. På hemsidan har vi tidigare skrivit om BPA och dess påverkan på hormonsystemet. Redan 2014 gav EU ut en expertrapport om risker med BPA i tandlagningsmaterial. 

Mängderna BPA folk får i sig behöver alltså reduceras för att minska riskerna för sjukdom och det gäller alla åldersgrupper. Nu genomför därför Livsmedelsverket de bestämmelser som EU-kommissionen redan beslutat om och det gäller att inget BPA får finnas i förpackningsmaterial som kommer i kontakt med livsmedel. Att BPA även finns i tandfyllningsmaterial nämner inte Livsmedelsverket. Inte heller Socialstyrelsen har tagit upp denna fråga. 

I livsmedelsförpackningar används BPA till exempel i konservburkar, vissa behållare för mikrovågsvärmning och förvaringskärl samt hårda sportflaskor i plast. Lacken inuti konservburkar anses stå för en stor del av det bisfenol A vi får i oss från mat.  

Varken svenska myndigheter eller företrädare för svenska tandläkare har tagit upp frågan om BPA i tandlagningsmaterial. Däremot finns en rapport från ADA (American Dental Association) som handlar om att tandläkarna bör vara försiktiga med dentala material som innehåller BPA. Av rapporten framgår att små mängder BPA uppmätts i urin och saliv efter behandling med framför allt resinbaserade dentala material. 

Det kan vara svårt att veta vilka material som innehåller eller bildar BPA. ADA nämner i sin rapport Bis-GMA, Bis-DMA, Bis-EMA och EBDMA och det är alltså dessa namn man ska titta efter i innehållsförteckningen. Kompositer utan dessa material bör alltså väljas. Tandläkaren ska ha datainformationsblad för alla dentala material som används. Om du inte får fatt i dem går det att söka via Dentala material i Norden där flertalet vanligt förekommande material finns inklusive länkar till vad de innehåller. 

ADA skriver att rester av monomeren BPA kan finnas i vissa plaster och att de kan läcka ut vid applicering och en tid därefter. Att härda fyllningen ordentligt även efter slipning minskar riskerna betydligt. Tandläkaren bör också uppmana patienterna att skölja munnen ordentligt efter lagningen. Enligt ADA:s rapport tycks det främst vara i ytskiktet läckaget sker då polymerisering försvåras när syre finns närvarande. BPA finns också i det lim som används för att sätta fast tandställningar av metall.

Problemen med BPA har alltså uppmärksammats under lång tid och att ta bort dem helt från tandlagningsmaterial borde prioriteras. Särskilt gäller det material som sätts in på barn. Exempelvis kan fissurförseglingsmaterial, som används för att täppa till gropar i barns tänder, innehålla BPA  och eftersom flera tänder behandlas samtidigt kan halterna bli förhöjda både i urin och saliv. Socialstyrelsen borde åtminstone upplysa tandläkare om riskerna och ge rekommendationer särskilt gällande barntandvården. 

Här kan man söka efter dentala materials innehållsförteckning
Se tidigare artikel på hemsidan om BPA och risker för fostret

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obundet och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där).
Medlemsavgiftsavier för 2025 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är partipolitiskt respektive religiöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet.
Förbundets bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Använd gärna QR-koden nedan. Man kan också ge bort ett medlemskap.

Du kan också donera till Tandhälsoförbundets forskningsstiftelse.
Bankgiro: 170-0285 eller Swish 1230285486. Se mer här

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel: 08-428 92 42 
Telefontid: vardagar kl. 10-13
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)