- Hälsa

Socialstyrelsen nämner, i en nyligen publicerad rapport, att personer med psykiska funktionsnedsättningar har avsevärt sämre munhälsa än befolkningen i övrigt. Denna grupp av människor utsätts oftare för övergrepp och får även sämre behandling inom vården.
Regeringen har gett Socialstyrelsen i uppdrag att göra en kartläggning av hälsoläget för personer som lever med någon form av psykisk funktionsnedsättning. I gruppen, som undersökts, är Schizofreni och liknande tillstånd vanligast förekommande, men även ADHD förekommer i hög utsträckning.
Förutom dålig munhälsa så är sjukdomar och tillstånd som diabetes, KOL och fetma fem gånger så vanliga inom gruppen än bland övriga. Socialstyrelsen skriver också att människor med psykiska funktionsnedsättningar i huvudsak är beroende av ekonomiskt bistånd eller sjukersättning för sin försörjning.
Psykisk ohälsa kan innebära stora påfrestningar för individen i fråga. Många ändrar sin dygnsrytm, äter oregelbundet och ofta olämplig kost. Vissa har svårt att upprätthålla sin personliga hygien. Långvariga läkemedelsbehandlingar som orsakar muntorrhet är också vanliga. För en del människor innebär de psykiska besvären även nedsatt arbetsförmåga, vilket i sin tur påverkar privatekonomin och de ekonomiska möjligheterna att gå till tandläkare.
Rökning försämrar tandhälsan eftersom tobaken minskar genomblödningen i tandköttet och då ökar risken för tandlossning. Alkohol förvärrar också situationen eftersom den alltid innehåller socker vilket ger fler kariesangrepp.
Vid missbruk av narkotika uppstår ett sockersug när drogen är på väg ut ur kroppen. Denna fas ger ofta en ökad muskelspänning och då biter man ofrivilligt ihop käkarna. När man missbrukar narkotika kan man också få nedsatt smärtkänslighet och då uppfattar man inte några tidiga signaler om att något är fel i munnen.
Personer som lider av ätstörningar kan också få dåliga tänder. Detta beror på att många kräkningar kan ge kraftiga frätskador på tänderna, särskilt om man inte är noga med att skölja munnen med vatten efter varje uppkastning.
Vid vissa långvariga sjukdomar och funktionsnedsättningar behövs ofta mer tandvård än vanligt. I dessa fall kan man ansöka om ett särskilt tandvårdsstöd. Psykisk sjukdom som leder till svårigheter att sköta sin munhygien är ett tillstånd som kan ge rätt till tandvårdsstöd.
Mer information fås via dessa länkar:
Socialstyrelsen: Personer med psykisk funktionsnedsättning utsätts oftare för övergrepp
1177: Tandvård om du har en sjukdom eller funktionsnedsättning