Inom EU har sedan en tid pågått utvärderingar av risker med fluorider i dricksvatten med mera. Sänkta gränsvärden föreslås nu av EU, vilket också Livsmedelsverket informerat om. Barn är särskilt känsliga för fluorider. Vuxna kan också få problem vid för högt intag bland annat i form av hormonstörningar.

Fluorider används framför allt i tandkrämer för att tandläkare med flera tror att karies minskar med hjälp av fluorid i tandkrämer eller munsköljning med fluorider. Fluoriders kariesminskande förmåga är dock ifrågasatt, viktigast är att man inte får i sig för mycket fluorider eftersom de kan ha negativ inverkan på kroppen med risk för fläckar på tänderna (fluoros) och hormonstörningar.

Av den anledningen innehåller barntandkräm betydligt lägre halter fluorider än vuxentandkräm och varningar finns att ge barn vissa flaskvatten med höga halter fluorider. Vissa flaskvatten med höga fluoridhalter varnar för att ge detta vatten  till barn under 7 år. (Se t.ex. Ramlösas etiketter).

Av en nyligen publicerad Cochrane-studie konstateras att problem med fluoros på tänderna uppträder hos 40 procent av dem som undersöktes och som hade en fluoridhalt i sitt dricksvatten på 7 mg/liter (nuvarande gränsvärde).  Så många som 12 procent fick så allvarliga skador att de var oroade över sitt utseende. Se också svenska Anettes problem med fluoridhaltigt vatten. Nu finns förslag att av säkerhetsskäl sänka gränsvärdet till 0,3 mg/liter i dricksvatten.

I Sverige tillsätts inte fluorider till dricksvatten, men däremot finns många områden som har naturligt höga fluoridhalter i berggrunden och därmed i vattnet. Exempel på sådana områden är Kalmar och Uppsala. Särskilt om man har en enskild brunn kan halterna vara höga. Kommunens miljönämnd kan hjälpa till med provtagning. 

EU:s Efsa (European Food Safety Authority) utvärderat effekten av fluorider och föreslår nytt gränsvärde för säker användning på 3,3 mg/liter, vilket är nästan en halvering av nuvarande gränsvärde på 7 mg/lliter. Se Livsmedelsverkets pressmeddelande. Fram till och med den 9 februari 2025 finns möjlighet att tycka till om Efsas rapport. Se länk nedan. 

Tandhälsoförbundet har under senare år förordat tandkrämer med hydroxiapait (ett ämne som tanden består av) för att minska kariesfrekvensen. Hyroxiapatit hjälper tanden att remineraliseras, det vill säga "lagar" mikroskopiska små hål som uppstått i samband med måltider med mera och detta ämne har inga biverkningar så vitt är känt i dag. Om man ändå väljer att använda tandkräm med fluorider är det viktigt att inte svälja tandkrämen och särskilt gäller det små barn som då kan riskerar problem. 

 Till Livsmedelsverkets information om EU:s nya förslag till sänkta gränsvärden för fluorider
Till pressmeddelande från EU:s ansvariga kommitté
Till EU:s public consultation angående fluorider  (synpunkter ska lämnas före den 9 februari 2025)

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obundet och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där).
Medlemsavgiftsavier för 2025 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är partipolitiskt respektive religiöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet.
Förbundets bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Använd gärna QR-koden nedan. Man kan också ge bort ett medlemskap.

Du kan också donera till Tandhälsoförbundets forskningsstiftelse.
Bankgiro: 170-0285 eller Swish 1230285486. Se mer här

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel: 08-428 92 42 
Telefontid: vardagar kl. 10-13
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)