
Tandläkarkliniker som läggs ned är rena giftbomberna. I Vimmerby ställer miljö- och hälsoskyddsnämnden stränga krav på kontroll och åtgärder då en tandläkarmottagning flyttar. Hur många människor bor i hus där gamla tandläkarmottagningar funnits? Förgiftningsrisken är stor om bostaden tidigare haft tandläkarmottagning.
Förr var det vanligt att ha tandläkarkliniker i bostadshus eller i sin egen villa. Har det varit sådan verksamhet där du bor?
Nedlagda tandläkarmottagningar är kontaminerade av kvicksilver långt efter att tandläkarverksamheten upphört. Vid isättning, putsning och urborrning av amalgam frigörs kvicksilverånga och små partiklar amalgam sprids till omgivningen. Servetter innehåller kvicksilver, sprickor runt tandläkarstolen eller sprickor i govets ytbeläggning innehåller kvicksilver. Värst är dock avloppsrören där rent kvicksilver samlas i rörböjar eller vattenlås.
Regelverket är tydligt och den som ansvarat för verksamheten ska sanera byggnaden, avloppsrören och allt ytskickt som kan vara kontaminerat med kvicksilver. Detta finns stadgat i miljöbalken. Miljö- och hälsoskyddsnämnderna ställer krav på sanering om de får veta att en tandläkarmottagning läggs ner. (se länken nedan i Vimmerbytidningen).
Alla tandläkare anmäler dock inte när deras kliniker läggs ner. Kanske beroende på okunskap eller att de vet att de är skyldiga att sanera till höga kostnader. Många bor i dag i byggnader där det tidigare varit en tandläkarklinik utan att veta om det eller utan att tänka på vilka risker de utsätter sig själv och sina barn för.
Andra källor till förhöjda kvicksilverhalter inomhus är sönderslagna kvicksilvertermometrar eller gamla speglar vars baksida kan innehålla kvicksilver.
Kvicksilver som finns gömt i bostaden förångas hela tiden, men det tar lång tid innan allt försvunnit. Även små mängder påverkar känsliga individer. Kommunernas miljö- och hälsoskyddskontor har tillsynsansvar för inomhusmiljön och kan mäta kvicksilverhalterna i bostaden.
Myndigheterna borde kartlägga var det funnits gamla tandläkarmottagningar och se till att dessa saneras. Något sådant projekt har inte gjorts i någon kommun - åtminstone inte som Tandvårdsskadeförbundet känner till.