- Dentala material
- Forskning
- Hälsa
- Miljö
- Politik

Svensk sjukvård fortsätter förneka kvicksilvrets hälsorisker hos amalgambärare, trots kommande EU-förbud på barn och gravida av just hälsoskäl. Svenska läkare behöver kompetensutveckling för att upptäcka kroniskt trötthet/utbrändhet och depressioner orsakade av patientens amalgamfyllningar. Fyllningsbyte är en enkel och kostnadseffektiv åtgärd, anser läkare, tandläkare och forskare vana att behandla Tandvårdsskadeförbundets medlemmar.
Fyllningsbyte är en kostnadseffektiv åtgärd som har effekt på kronisk trötthet/utbrändhet, depressioner och oförklarlig värk. Det förklarar läkare, tandläkare och forskare i artikeln som finns nedan som pdf-fil och som skickats ut till media i form av ett pressmeddelande.
De menar att amalgamets hälsorisker tystats ner av svenska myndigheter och media, trots att EU:s beslut om förbud på barn och gravida fattats av hälsoskäl. En professor fick nyligen i SVT Skånes nyheter stå helt oemotsagd då han hävdade att inga bevis finns för att amalgam skadar hälsan. Detta trots att kvicksilver är känt som ett av de giftigaste ämnena vi känner.
Tungmetallen läcker ständigt från folks amalgamfyllningar, särskilt när vi intar varma drycker, tuggar tuggummi eller gnisslar tänder. En enda normalstor amalgamfyllning innehåller 1-2 gram kvicksilver och äldre kan ha 10-15 gram av denna tungmetall i tänderna. Hälsoriskerna är uppenbara och amalgamsanering hjälper många att tillfriskna, vilket också har starkt vetenskapligt stöd.
Tandvårdsskadeförbundet får dagligen telefonsamtal från nyligen insjuknade som misstänker att amalgam orsakar deras besvär. Mängder av bevis finns för att kvicksilver även i låga halter påverkar känsliga individer och det går inte längre att blunda för dess risker.
Gener har nyligen identifierats som ger förhöjd känslighet mot kvicksilver. Bland annat med ökad risk för neuropsykiatriska besvär (t.ex ADHD och autism) och individens förmåga till avgiftning. Därtill kommer kvicksilvers epigenetiska påverkan, dess fosterskadande effekt och risk för allergier.
Få känner till bidragen för fyllningsbyten på grund av allergi eller långvarig sjukdom. Landstingens och regionernas information är mestadels obefintlig och myndigheterna gör allt för att försämra möjligheterna för behövande att få dessa bidrag. Detta förstärktes av att Socialstyrelsen för ett år sedan tog bort de allmänna råden om behandling av amalgamskadade.
På regeringens uppdrag gör Socialstyrelsen en översyn av bestämmelserna för fyllningsbyte. Myndigheten måste nu sätta ner foten och ge tydliga anvisningar till landsting och regioner för att underlätta för patienten. Då både hälso- och miljöskäl talar för borttagande av amalgamfyllningar borde alla som vill få byta fyllningar gratis. Hälsovinsterna bekostar tandläkarkostnaden med råge.
Artikeln (pdf-fil nedan) har undertecknats av: Ann-Marie Lidmark, fil mag, ordförande i Tf, Mats Hanson, docent, Tf:s vetenskaplige rådgivare, Jan Bardel, leg tandläkare, Irene Brednert Jonsson, leg tandläkare, Birgitta Brunes, leg läkare, Erik Davidsson, leg tandläkare, Birger Grahn, leg läkare, specialist i allmänmedicin, Ulf Lindh, professor emeritus, Lennart Hagnér, leg tandläkare, Christer Malmström, leg tandläkare, Karin Munsterhjelm, leg läkare, Ulrika Åberg, leg läkare specialist i barn- och ungdomspsykiatri, Karin Öckert, specialisttandläkare.
Till pressmeddelande