- Forskning
- Hälsa
En nyligen gjord studie visar stora orättvisor när det gäller möjligheten att rätta till felställda tänder. Studien visade att betydligt fler flickor än pojkar fick tandställning och att fler barn med föräldrar som är höginkomsttagare fick gratis tandställning. Kostnaden är hög och därför behövs ekonomiskt stöd till familjer med låga inkomster, men de får alltså inte del av subventionerna. Frågan är också om alla verkligen behöver tandställning eller om andra möjligheter finns för att korrigera bettet.
Felställda tänder som kraftigt över- eller underbett, korsbett eller tänder som växer på varandra kan upplevas som socialt handikappande. Barn och vuxna med stora problem håller ofta en hand för munnen eller döljer den på andra sätt. Självklart ska de med stora behov få möjlighet att få snygga tandrader. Dock bör tandläkaren upplysa om biverkningar av tandställningar och vilka alternativ som finns.
Nu avslöjar alltså en genomgång av 17 000 ungdomar som fått tandställning stora orättvisor. Barn till höginkomsttagare får oftare kostnadsfri tandreglering än barn till föräldrar med låga inkomster och utrikesfödda. Det fanns också en tydlig skillnad mellan könen och 31 procent av flickorna fick tandställning, men bara 21 procent av pojkarna.
Bettavvikelser är lika stora bland flickor och pojkar och det kan vara så att barn i låginkomstfamiljer har större problem med bettavvikelser än andra. Detta framgår dock inte av artikeln. I jämställda Sverige är dessa skillnader inte acceptabla och skillnaderna måste utjämnas så snart som möjligt.
Tandhälsoförbundet föreslår mer information till föräldrar via Barnavårdscentralerna och tandläkarna om hur man som förälder kan hjälpa barnen att få välutvecklade käkar som tänderna får plats i. Det handlar om kosten, att få tillräckligt med näring i form av kalcium, fosfater, magnesium och kalium samt fettlösliga vitaminer som D-vitamin och vitamin K2. Det handlar också om att tugga mycket, är kosten inte tillräckligt tuggvänlig kan det vara klokt att låta barnen tugga på tuggummi en tid varje dag.
Därtill är andningen av stor betydelse för käkarnas tillväxt. Att andas med näsan är kanske det mest väsentliga och särskilt under sömnen. Då läggar sig tungan uppe i gommen och utövar tryck på käkar och tänder. Tungan är en av våra starkaste muskler och har stor betydelse för att käkar och tänder ska få rätt passform. Många barn har i dag allergier av olika slag och med täppt näsa kan det vara svårt att andas med näsan. Nässpray på kvällen kan vara en lösning.
Den som andas med munnen får felaktig ställning av tungan, blir ofta torr i munhålan (vilket kan orsaka karies) och får inte in tillräckligt med syre till lungorna. Läs mer om vikten av att barnen andas med näsan via länkarna nedan.
Till artikel i Illustrerad vetenskap
Mer om näsandning på Tf:s hemsida