- Forskning
- Hälsa
D-vitamin bildas i huden under UV-belysning, men det krävs rätt sorts UV-ljus. På våra breddgrader bildas därför D-vitamin endast under sommarhalvåret, dvs april till oktober. Resten av tiden ska vi leva på lagrat D-vitamin eller det lilla vi får via kosten. I Sverige berikas flera livsmedel, bland annat mjölk med D-vitamin och i Finland rekommenderas D-vitamintillskott tills du fyllt 18 år.
D-vitamin är inte bara ett vitamin. Inom medicinen har det alltmer kommit att betraktas som ett hormon och de halter vi behöver är betydligt större än vad man tidigare trodde. Via kosten får vi D-vitamin i relativt små mängder från fet fisk, mjölk (berikad), svamp med mera, men huvuddelen syntetiseras under sommaren och lagras i kroppen.
D-vitamin behövs för många olika funktioner. Mest känt är kanske vinter- och vårdepressioner som har tydlig koppling till när folks D-vitaminnivårer når för låga värden. Immunförsvaret förbättras av D-vitamin och förkylningar och andra besvär under vinterhalvåret minskar ofta hos dem som tar extra D-vitamin.
Särskilt utsatta för D-vitaminbrist är personer med mörk hy då de behöver vistas i solen längre för att tillräckliga mängder UV-ljus ska tränga in i huden. Är de dessutom kvinnor med heltäckande kläder är risken för D-vitaminbrist extra stor.
D-vitamin behövs också för tändernas mineralisering och det finns tecken som tyder på att D-vitamin under graviditeten minskar risken för autism samt att D-vitaminbrist ökar risken för MS och prostatacancer. Det finns alltså många olika anledningar att ta D-vitamin som kosttillskott.