- Forskning
- Hälsa
Att ljus av olika våglängder kan döda bakterier är känt och nu verkar det också som om ljusbehandling av bakterier i munhålan kan minska blödning av tandköttet och läka tandköttsfickor. Det handlar om apparaten Lumoral som använder olika frekvenser av läkande laserljus. Tidigare har forskning visat att behandling med Lumoral kan minska risken för karies och nu tycks den också ha viss effekt på periimplantit och parodontit.
Det handlar alltså om att olika våglängder dödar otrevliga bakterier i munhålan. På hemsidan har vi tidigare skrivit om Lumoral och minskad risk för karies. Med hjälp av våglängder på 810 och 405 nm dödas bakterier och bakteriefilmen förstörs. Bakterierna lossnar från tanden och kan sedan borstas bort med vanliga tandborsten. Lumoral kan man använda några gånger per vecka och då i tio minuter åt gången. Till artikel om Lumoral i Dagens industri
Under 2022 publicerades två forskningsrapporter (se länkar nedan) som visar att Lumoral inte bara minskar kariesrisken utan också kan vara del i behandlingen av periimplantit och parodontit (tandlossning). Tandköttet blödde mindre, det blev färre plack och fickdjupet i tandköttsfickorna minskade något.
Den första artikeln handlar om ett litet försök med endast sju personer som alla led av periimplantit, det vill säga infektion runt implantatet som gör att slemhinna och benvävnad bryts ner. Försöket pågick i fyra veckor och forskarna kontrollerade patienterna innan försöket startade och efter 15 respektive 30 dagar. Forskarna fann att värdena förbättrades gällande ett metalloprotein (aMMP-8), synliga plack, blödning och som sagt även fickdjupet minskade något.
Nästa försök gjordes på 200 personer som delades in i olika grupper. Samtliga deltagare fick instruktioner om hur de skulle sköta tänderna och de skulle borsta med elektrisk tandborste. Den ena gruppen kompletterade med ljusbehandling, det vill säga med Lumoral.
Patienterna hade parodontit (som senare hade kunnat orsaka tandlossning). Denna studie avlästes efter tre månader. Då kunde man konstatera att båda grupperna förbättrat tandhälsan. Hos dem som använde Lumoral förbättrades tandhälsan mest. Blödningsrisken minskade liksom plackbildningen och vid mätning av tandfickornas djup hade de minskat med i medeltal en mm.
Tilläggsbehandling med Lumoral gav alltså viss effekt, men inga snabba resultat. Att använda Lumoral 10 minuter några gånger i veckan kan därför vara ett bra sätt att hålla sjukdomar i munhålan stången. Men även enbart bra tandhygien gav förbättringsresultat.
Till forskningsartikeln om periimplantit och Lumoral
Till forskningsrapport om parodontit och Lumoral
Till försäljningssidan