- Forskning
- Hälsa
Med hjälp av experiment på möss har forskare från USA tagit reda på vilka delar av hjärnan som kan påverkas av herpesviruset, som tidigare har kopplats till Alzheimers sjukdom.
Nästan 65 procent av världens befolkning har viruset HSV-1, som uppträder som munsår på huden. Förutom att såren på läpparna kan vara smärtsamma, så kan viruset spridas till andra delar av kroppen och till och med till hjärnan.
Flera studier har bekräftat ett samband mellan herpes och Alzheimers sjukdom, som uppstår i hjärnan. Nu har forskare, i USA och Frankrike, via experiment med möss lyckats komma fram till vilken väg viruset tar.
Det är i och för sig ingen nyhet att hjärnan påverkas av viruset, men i den nya studien har forskarna vid universitetet i Colorado respektive universitetet i Bourgogne nu kartlagt hur de enskilda delarna av hjärnan påverkas av viruset.
Forskarna beskriver i studien att delar av näsans luktapparat påverkas och sprids som inflammation i de kringliggande områdena i hålan vilka förbinder näsa och svalg. De fann också att det centrala nervsystemet påverkades.
Dessutom visade det sig att viruset når fram till och påverkar de områden i hjärnan som bildar serotonin, det ämne som förknippas med välbefinnande samt är viktigt för sömn och aptit, skriver universitetet i ett pressmeddelande. Enligt studien verkar herpesviruset också infektera hjärnstammen, som ansvarar för viktiga saker som sömn och rörelse.
Herpesvirus infekterar både hud- och nervceller. Viruset uppför sig dock helt olika beroende på var det befinner sig. I huden verkar det destruktivt och dödar cellerna. I nerverna ligger det i dvala utan att göra skada. Då och då vaknar det och rör sig genom nerven till huden för att döda celler.
Hjärnans olika delar påverkas inte i en sådan utsträckning att forskarna skulle kalla det för en "full blown inflammation", men det kan ändå påverka hur hjärnan fungerar, förklarar forskarna bakom studien i pressmeddelandet.
De tror själva att deras upptäckt har gett mer insikt i hur HSV-1 kan initiera neurologiska åkommor såsom Alzheimers sjukdom. Forskarna bakom studien förklarar att inflammation av celler i hjärnan är känt för att utlösa ett flertal neurologiska och neurodegenerativa sjukdomar. Janet Janbek, vid danska Kunskapscentrum för demens, vill emellertid betona att forskarna ännu inte har kommit till botten med mekanismen, och därmed om det är herpes, som direkt orsakar Alzheimers sjukdom.
- Om herpes alls kan vara en orsak till Alzheimers sjukdom så måste det ligga andra särskilda omständigheter bakom. För långt ifrån alla som har herpes får Alzheimers sjukdom. Man behöver inte vara orolig om man har herpesviruset, förklarar Janet Janbek, som dock inte har medverkat i studien, för tidskriften Illustrerad Vetenskap.