Med hjälp av experiment på möss har forskare från USA tagit reda på vilka delar av hjärnan som kan påverkas av herpesviruset, som tidigare har kopplats till Alzheimers sjukdom.

Nästan 65 procent av världens befolkning har viruset HSV-1, som uppträder som munsår på huden. Förutom att såren på läpparna kan vara smärtsamma, så kan viruset spridas till andra delar av kroppen och till och med till hjärnan.

Flera studier har bekräftat ett samband mellan herpes och Alzheimers sjukdom, som uppstår i hjärnan. Nu har forskare, i USA och Frankrike, via experiment med möss lyckats komma fram till vilken väg viruset tar.

Det är i och för sig ingen nyhet att hjärnan påverkas av viruset, men i den nya studien har forskarna vid universitetet i Colorado respektive universitetet i Bourgogne nu kartlagt hur de enskilda delarna av hjärnan påverkas av viruset.

Forskarna beskriver i studien att delar av näsans luktapparat påverkas och sprids som inflammation i de kringliggande områdena i hålan vilka förbinder näsa och svalg. De fann också att det centrala nervsystemet påverkades.

Dessutom visade det sig att viruset når fram till och påverkar de områden i hjärnan som bildar serotonin, det ämne som förknippas med välbefinnande samt är viktigt för sömn och aptit, skriver universitetet i ett pressmeddelande. Enligt studien verkar herpesviruset också infektera hjärnstammen, som ansvarar för viktiga saker som sömn och rörelse.

Herpesvirus infekterar både hud- och nervceller. Viruset uppför sig dock helt olika beroende på var det befinner sig. I huden verkar det destruktivt och dödar cellerna. I nerverna ligger det i dvala utan att göra skada. Då och då vaknar det och rör sig genom nerven till huden för att döda celler.

Hjärnans olika delar påverkas inte i en sådan utsträckning att forskarna skulle kalla det för en "full blown inflammation", men det kan ändå påverka hur hjärnan fungerar, förklarar forskarna bakom studien i pressmeddelandet.

De tror själva att deras upptäckt har gett mer insikt i hur HSV-1 kan initiera neurologiska åkommor såsom Alzheimers sjukdom. Forskarna bakom studien förklarar att inflammation av celler i hjärnan är känt för att utlösa ett flertal neurologiska och neurodegenerativa sjukdomar. Janet Janbek, vid danska Kunskapscentrum för demens, vill emellertid betona att forskarna ännu inte har kommit till botten med mekanismen, och därmed om det är herpes, som direkt orsakar Alzheimers sjukdom.

- Om herpes alls kan vara en orsak till Alzheimers sjukdom så måste det ligga andra särskilda omständigheter bakom. För långt ifrån alla som har herpes får Alzheimers sjukdom. Man behöver inte vara orolig om man har herpesviruset, förklarar Janet Janbek, som dock inte har medverkat i studien, för tidskriften Illustrerad Vetenskap.

Till mer information på Illustrerad Vetenskap

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obundet och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där).
Medlemsavgiftsavier för 2025 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är partipolitiskt respektive religiöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet.
Förbundets bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Använd gärna QR-koden nedan. Man kan också ge bort ett medlemskap.

Man är även välkommen att donera till forskningsstiftelsen.
Forskningsstiftelsens bankgiro: 170-0285

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel: 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)