- Hälsa

Det blir allt tydligare att många sjukdomar startar via bakterier i tänder och tandkött. I Malmö har flera studier gjorts som visar kopplingar mellan dålig tandhälsa, tandlossningssjukdom och hjärtbesvär. Därför är det dags att på allvar fundera över vad som är orsak och verkan när det gäller sjukdomar. Svenska politiker måste på större allvar ta tag i frågan om tändernas betydelse för folkhälsan.
Malmö universitet har deltagit i flera studier som visar att bakterier i munhålan åtminstone ökar risken för förkalkning av halspulsådern och ökar risken för hjärtkärlsjukdomar. Forskarna konstaterar också att små sprickor i tandköttet då tandköttet blöder blir inkörsport för bakterier och andra mikroorganismer från munhålan till blodet, vilka i sin tur kan påverka immunförsvaret och öka risken för eller medföra ökade besvär av olika kroniska sjukdomar.
Forskning visar också att unga med dålig munhälsa förbättrar tandhygienen med hjälp av psykologhjälp. Enbart information, skriftlig eller muntligt, visade inga större framgångar. Men när patienterna fick psykologisk hjälp att lägga om sitt beteende inklusive kost och tandborstning kom framgångarna. .
Kostnader för bättre tandhälsa i form av psykologhjälp, billigare tandvård i förebyggande syfte och andra kostnadskrävande åtgärder kan snabbt löna sig om det minskar risken för hjärtkärlbesvär, diabetes, cancer och kroniska sjukdomar bland befolkningen.
Det är bra att vi får redovisat positiva hälsoeffekter av bra tandhälsa, men det är också angeläget att sätta en prislapp både på vad själva tandvården kostar om folk inte kommer i tid till tandläkaren och vad dålig munhälsa kostar i form av sjukvårdskostnader.
Tandhälsoförbundet har under flera år efterfrågat hälsokostnadsberäkningar inom tandvården, men fortfarande har inga sådana analyser gjorts.
Det är hög tid för ett kraftfullt politiskt initiativ för bättre tandhälsa och för hälsokostnadsanalyser för olika scenarios gällande framför allt tandvårdens högkostnadsskydd, men också för olika åtgärder som t.ex. psykologhjälp som visade god effekt hos unga vuxna med mycket karies.
Till mer om forskningen vid Malmö universitet gällande parodontit och hjärtkärlsjukdom