- Dentala material
- Forskning
- Hälsa
Svenskar har betydligt högre risk att bli intoleranta mot gluten än folk i andra länder. Kan det vara den höga amalgamanvändningen, undrar Tandvårdsskadeförbundet. Kvicksilver från amalgam påverkar både foster och mag- tarmfloran. I det senare fallet påverkas just immunförsvaret. Forskarna har hittat ärftliga faktorer som till viss del kan förklara glutenintolerans, men de tror att även miljöfaktorer har betydelse. Att börja tidigt med gluten tycks dock inte ha någon större betydelse.
Risken att drabbas av glutenintolerans är dubbelt så hög för svenska barn jämfört med amerikanska. Risken är också högre om man bor i Sverige jämfört med Finland.
En ny stor studie som genomförts vid Luns universitet visar koppling till riskgener, men det är långt ifrån hela förklaringen. Det forskarna nu funderar över är kopplingen till infektionssjukdomar, mag-tarmfloran och andra immunologiska faktorer. Sannolikt är det intressant att även titta på tungmetaller och andra gifter där kvicksilver från amalgam borde vara en självklar pusselbit.
Läs mer via länkarna nedan:
Artikeln om svensk riskökning för glutenintolerans.
Artikel om gluten och immunförsvaret.
Till artikel om socioekonomiska faktorer..