- Hälsa
Andelen med högt blodtryck fortsätter att öka i Sverige. Var fjärde person uppger nu att de lever med högt blodtryck, enligt ny statistik som Hjärt-Lungfonden sammanställt från Folkhälsomyndigheten. Sedan 2005 har andelen personer i Sverige med högt blodtryck ökat från 18 till 25 procent.
– Högt blodtryck är den viktigaste riskfaktorn för hjärt-kärlsjukdomar som stroke, hjärtinfarkt och hjärtsvikt och den vanligaste orsaken till förtida död. Därför är det viktigt att hålla koll på sitt blodtryck, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.
Folkhälsoenkäten Hälsa på lika villkor (HLV) är en nationell befolkningsundersökning om hälsa, levnadsvanor och livsvillkor. Det nationella urvalet i HLV består av ett obundet slumpmässigt urval av personer 16 år och äldre som bor i Sverige.
Enkäten har skickats ut till över 100 000 personer varje år som undersökningen genomförts. År 2024 var det fem regioner som deltog och det totala urvalet bestod då av 111 534 personer.
– Det lönar sig att behandla högt blodtryck, även hos äldre. Man kan sänka sitt blodtryck genom att röra på sig, äta mindre salt, dricka mindre alkohol och stressa mindre. Det finns även effektiva blodtryckssänkande läkemedel, som kan minska risken att drabbas av hjärt-kärlsjukdom, säger Kristina Sparreljung.
Betablockerare används ofta för att sänka blodtrycket genom att blockera effekten av hormoner som adrenalin. Många kan ändå ha okontrollerat högt blodtryck trots denna behandling.
Alfablockerare (doxazosin) ger vanligtvis blodtryckssänkande effekt och sätts ibland in i kombination med övriga blodtryckssänkande läkemedel vid otillräcklig effekt. Det kan också användas separat om andra blodtryckssänkande läkemedel inte tolereras.
Den som har högt blodtryck upplever oftast inte några symtom, men hypertonin kan skapa stor skada eftersom den ökar risken för stroke, hjärtinfarkt, hjärtsvikt och för tidig död. Det är därför viktigt att känna till sitt blodtryck genom att regelbundet låta kontrollera det.
Omkring hälften i åldersgruppen 65–85 lever med högt blodtryck, enligt tidigare forskning. Ändock har mer än var tionde person i åldersgruppen inte koll på sitt blodtryck. Detta visar en ny opinionsundersökning genomförd av Verian på uppdrag av Hjärt-Lungfonden.
Opinionsundersökningen visar att 82 procent är medvetna om sitt blodtryck. Mer än var tionde person har dock inte koll på detta. Det innebär en betydande risk för oupptäckt högt blodtryck. Elva procent svarade att de inte känner till vilket blodtryck de har och sju procent svarade "vet ej".