- Hälsa
- Politik
Käkbenet består av ett hårt skal ytterst, men inuti käkbenet är det mer poröst och där finns också blodkärl och nervbanor. En del personer kan få inflammationer inuti käkbenet kanske på grund av rotfyllda tänder som spridit bakterier, av dålig läkning efter borttagning av visdomständer eller på grund av proppar i de små blodkärlen som gör att del av benet inte får syre och dör.
När inflammationer bildas inuti käkbenet uppstår inte alltid smärta, men inflammationen triggar ändå kroppens immunförsvar och olika sjukdomar med immunologisk bakgrund kan uppstå.
Sådana inflammationer uppmärksammas sällan i svensk tandvård eller sjukvård. Detta trots att det är känt att många immunrelaterade sjukdomar kan orsakas av låggradiga inflammationer. Den svenska tandläkaren Irene Brednert Jonsson kunde tidigare hjälpa många patienter att tillfriskna från kroniska besvär som käksmärta, bihåleproblem med mera genom att operera bort sådana inflammationer. Tyvärr fick hon på grund av detta sin tandläkarlegitimation indragen.
Det stora ointresset bland svenska tandläkare när det gäller inflammationer inuti käkbenet kanske beror på att man tidigare inte kunde se in i käkbenet med de röntgenmetoder som fanns då. Istället var man tvungen att öppna det yttersta skalet för att titta in.Tredimensionell röntgen kan visa på hålrum inuti käkbenet där inflammation kan finnas, men inte heller sådan röntgen upptäcker alltid inflammerad vävnad.
Den tyska tandläkaren Johann Lechner har tillsammans med kollegor tagit fram en ny metod där man med ultraljud kan upptäcka inflammerad vävnad inuti käkbenet. Apparaten kallas CaviTAU och finns så vitt Tandhälsoförbundet vet inte i Sverige. Några tyska kliniker har den och man behöver alltså åka dit för att få käkbenet kontrollerat.
Johan Lechner höll för två år sedan ett föredrag i Stockholm om inflammationer inuti käkbenet och om CaviTAU. Se hans föredrag här (engelska, men med svensk text). Föredraget är långt men väl värt att titta på om man har eller misstänker problem med käkbenet.
Se också Tf:s särskilda hemsida rotfyllningar.info där mycket information om käkbenet finns.