- Hälsa

Vacciner är alltid en riskfaktor då de är tillverkade för att trigga immunförsvaret att bilda antikroppar. Nu visar det sig dessutom att en del vacciner inte är särskilt verksamma mot de sjukdomar de ska skydda mot. Den amerikanska vaccinationsmyndigheten (SDC) berättade att influensavaccinet 2014-2015 gav effektivt skydd endast i 19 procent av fallen. För vaccinering via nässpray kunde CDC inte finna någon som helst skyddande effekt. Är det då värt att utsätta sig för de risker för biverkningar som finns vid vaccinering?
Äldre i USA följdes i 19 år. Hos dem som fick influensavaccin konstaterades fler dödsfall på grund av influensa än hos dem som var ovaccinerade.
Det oberoende Cochrane-instutet har gjort flera uppföljningar av forskning om vacciner, vilka tyder på att forskningen som är gjord gällande effekter av vacciner har låg kvalitet. Inte i någon av studierna fann de underlag som visade att influensavacciner verkligen minskar risken för influensa hos personer äldre än 65 år.
2015 ansågs skyddet endast vara tre procent då inköpt vaccin inte var gjort för de virusstammar som då härjade i Sverige (se länk till Hälsoliv/TT nedan). Ändå propagerade svenska myndigheter för vaccinering. Om skyddet är så lågt är det knappast ens värt resan till vårdcentralen. Innan vaccination bör alla tänka efter om det är nödvändigt och om sjukdomsrisken och dess symtom är så allvarliga att de överväger de risker som finns med själva vaccinet.
Thomas Jefferson som är en av forskarna bakom en Cochranestudie om influensa sa i en intervju (SvD, se länk nedan) att studierna de tittade på inte bara var dåliga utan att forskarna ofta drog överdrivna slutsatser av sina undersökningar och ibland gjorde påståenden som de inte hade belägg för i studierna. De studier som är bekostade av Läkemedelsindustrin kommer genomgående fram till att vacciner har större verkan än studier med annan finansiering, enligt Jefferson. (se länken nedan)
Tidigare menade en del att kvicksilver som konserveringsmedel (Thiomersal) gav upphov till biverkningar. Det togs emellertid bort för många år sedan - enda undantaget var vaccin mot svininfluensa. Dock innehåller de flesta vacciner aluminium som en så kallad adjuvans. Syftet är att reta immunsystemet så att det blir en kraftigare reaktion än normalt. När aluminium kommer in i blodet kan det ställa till besvär, särskilt gäller det Tandvårdsskadeförbundets medlemmar som ofta är extra känsliga för metaller.
Vaccinet Gardasil innehåller relativt höga halter aluminium och och ges vid tre tillfällen relativt tätt inpå varandra.Gardasil har också gett upphov till en del biverkningar och skyddar inte särskilt bra. Tre till fyra av de uppåt tio virusstammar som forskare kunnat koppla till ökad risk för livmoderhalscancer är vaccinet verksamt mot. Hur stor andel som vekligen slipper livmoderhalscancer till följd av vaccinet är oklart.
Med den kunskap som finns idag bör alla vara försiktiga med vacciner. Särskilt gäller det om man är äldre, har dåligt immunförsvar, magtarmproblem eller på annat sätt redan är sjuk. Gravida bör aldrig vaccinera sig med tanke på fostret.
Forskare menar att det hjälper långt med bra matvanor och renlighet. Thomas Jefferson anser att man borde jämföra sjuklighet hos dem som vaccinerat sig med dem som jobbat med renlighet. Först då kommer en sanningsenlig bedömning av behovet av vacciner att kunna göras.
Läkarna och forskarna Suzanne Humphries och Thomas Levy anser att höga doser C-vitamin och i svåra fall C-vitamindropp räcker för att undvika och behandla sjukdomar och att vacciner är alltför riskfylda för att användas annat än i undantagsfall. Andra menar att D-vitamin kan skydda. En kombination av båda kan vara en god idé.
Till artikel i EcoWatsch av Kennedy (engelska)
Till artikel i Hälsoliv/TT
Till artikel i SvD