Personal inom vård, skola och socialtjänst kommer inte att behöva anmäla individer som befinner sig i Sverige utan uppehållstillstånd. Det är förslagen i utredningen om stärkt återvändarverksamhet som nyligen presenterades.

Frågan om anmälningsplikt för offentliganställda har varit omdiskuterad alltsedan förslaget presenterades i Tidöavtalet. Hösten 2023 fick utredaren Anita Linder i tilläggsuppdrag, till den redan pågående utredningen om åtgärder för att stärka återvändandeverksamheten, att utreda frågan vidare.

Protesterna från anställda inom bland annat sjukvården och skolan har varit höga. Personalen har uttryckt oro för att bli tvungna att anmäla papperslösa individer som söker sjukvård, eller barn som går i skolan. Likaså från tandvården har röster höjts. Man anser att förslaget, om det blev verklighet, skulle drabba redan svaga och utsatta individer.

Då utredningens förslag presenterades vid en pressträff nyligen står det dock klart att myndigheter inom hälso- och sjukvården och tandvården, skolan och socialtjänsten inte skall omfattas av anmälningsplikten.

Utredningen menar att ett krav på anmälningsplikt skulle innebära en risk för att enskilda inte söker vård som de har rätt till, eller att de söker vård för sent. Man ser dessutom en risk för att förtroendet för vården skadas och att nödvändig provtagning och dylikt inte kan ske.

Ett eventuellt krav på att anmäla papperslösa elever i skolan skulle enligt utredningen innebära en risk för att barn och unga inte får eller vågar utnyttja rätten till skolgång. Vidare ser man en risk för att Sverige inte lever upp till barnkonventionen.

När det gäller socialtjänsten, skulle en anmälningsplikt öka risken för att enskilda avstår från att söka stöd och hjälp i akuta situationer. Utredningen varnar även för en risk att förtroendet för socialtjänsten skadas.

Det finns dock sex myndigheter som föreslås omfattas av anmälningsplikten. Dessa är Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Kriminalvården, Kronofogdemyndigheten, Pensionsmyndigheten och Skatteverket. Anmälningsplikten gäller då endast om man kan anta att en person saknar rätt att vistas i Sverige och det skall vara grundat i en konkret omständighet. Uppgifterna lämnas i sådana fall till Polismyndigheten.

Anmälningsplikten utgår också från att myndigheten har tillgång till relevanta uppgifter om individen, till exempel namn och kontaktuppgifter eller var personen arbetar. Myndigheten måste även själv kunna identifiera att man har tillgång till uppgifterna.

Skyldigheten att lämna ut uppgifter får ej heller riskera att leda till orimliga effekter för enskilda eller strida mot ömmande värden, framhålls i utredningen.

Utredningen föreslår inte heller några särskilda sanktioner för om man bryter mot anmälningsplikten utöver de disciplinära åtgärder som redan finns inom lagen om offentlig anställning och reglerna om tjänstefel i brottsbalken. Förslagen i utredningen skall nu skickas på remiss.

Till artikeln i Tandläkartidningen

« Tillbaka

Sök på hemsidan


Bli medlem i Tf nu
Anmäl dig online 

​Alla går till tandläkaren!
Tf ger objektiv information och arbetar för giftfri tandvård och att den ska ingå i sjukvårdens högkostnadsskydd. Som patient har du nytta av Tf och behövs som medlem. Som medlem kan du ta del av våra rabatter för provtagning, kosttillskott med mera. Tf är partipolitiskt och religiöst obundet och är medlem i Funktionsrätt Sverige.

Om amalgamsanering (hemsida)
Om rotfyllningar (hemsida)
​Tf:s pressmeddelanden
Tf:s facebooksida
Hantera ditt medlemskap
Logga in på Min sida där kan du ändra adress, anmäla familjemedlemmar med mera (ingen annan information finns där).
Medlemsavgiftsavier för 2025 (225 kr) skickades ut i november via Bizsys AB i samverkan med Föreningssupport. 

Detta är Tf

Tänderna är en del av kroppen och det borde inte kosta mer hos tandläkaren än hos doktorn. Tf arbetar för billigare och bättre tandvård. Tf ger objektiv information i olika tandvårdsfrågor och stöttar dig som patient liksom den som skadats i tandvården. Tf står helt fritt från kommersiella intressen samt är partipolitiskt respektive religiöst obundet och tillhör Funktionsrätt Sverige.

Tf arbetar för att:

  • Sjukvårdens högkostnadsskydd ska gälla all tandvård.
  • Patientens rättigheter som konsument stärks.
  • Tandläkaren informerar patienten innan behandling om olika alternativ och risker förknippade med dem.
  • Tandvården ska bli helt metallfri.
  • De som har eller haft besvär från tänderna ges rätt till sjukvård, rehabilitering och hjälpmedel som vid andra sjukdomar.
  • Alla som vill ska ha rätt att byta ut sina giftiga amalgamfyllningar utan kostnad.
  • Patienten får gratis utbyte av dentala material inklusive proteser och implantat vid misstanke om biverkningar.
  • Nationella system för klinisk uppföljning av material och metoder i tandvården upprättas.
  • Ett fungerande biverkningsregister upprättas för material som används i tandvården.

Gå med i Tf för att få hjälp och information eller bli medlem för att stötta förbundets verksamhet. Tf arbetar till största delen ideellt och ser därför gärna fler ideella krafter eller gåvor. Tf behövs för att ta tillvara patientens intressen och för att påverka utvecklingen.

Bidra gärna

Bidra gärna till vårt arbete genom att donera pengar till förbundet.
Förbundets bankgiro: 226-4885 eller swisha till mobilnr 123 24 15 222. Använd gärna QR-koden nedan. Man kan också ge bort ett medlemskap.

Man är även välkommen att donera till forskningsstiftelsen.
Forskningsstiftelsens bankgiro: 170-0285

Kondoleanser:
Kontakta först Tf via mail eller telefon för att ge oss uppgifter om den avlidnes namn, särskild hälsning och andra eventuella önskemål. Glöm inte adress eller mail dit kondoleansbrevet ska skickas. Pengarna sätts in på kontot som angetts ovan. 

Köp en lott
Tf är medlem i Folkspel och del av lottpriset går till förbundet. Köp själv eller ge bort några lotter. Klicka här för att köpa lotter via Tf-kontot.

Kontakta oss
Tandhälsoförbundet
Bellmansgatan 30
118 47  Stockholm
Tel: 08-428 92 42 
(Telefontid: vardagar kl. 10-13)
info@tf.nu
fragor@tf.nu (för frågor om tänder och hälsa)